eur:
389.46
usd:
363.31
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Bekeményíthet az EU a magyar határokon

Az Európai Bizottság egy, az unió külső határainak megerősítését célzóintézkedéssorozaton dolgozik, melynek segítségével folyamatosan figyelemmel kísérhetnék a bevándorlókat és kiszűrhetnék a bűnözőket.

Az Európai Bizottság belügyi biztosa jövő szerdán terjeszti elő azt az intézkedéssorozatot, melynek célja az Európai Unió külső határainak további erősítése, a többi között a bevándorlók ellenőrzésével és a bűnözők hatékony kiszűrésével.

A javaslat az értesülések szerint három fő pontból áll majd. Ennek értelmében minden, az Európai Unióba be- és kilépő nem uniós állampolgárt regisztrálnak, a tervezett Európai Határmegfigyelő Rendszer segítségével pedig azokat is képesek lennének észlelni, akik a határátkelőhelyek között lépnek az unió területére.

Harmadik rendelkezésként Brüsszel szeretné jobban kihasználni az uniós határellenőrző ügynökség, a Frontex lehetőségeit a tengeri határokkal rendelkező tagországok együttműködésének erősítésével.

"Itt az ideje a jövőbe tekinteni és kifejleszteni a következő generációs határkezelési eszközrendszert" - áll Franco Frattini biztos által készített dokumentumban, amely azt is javasolja, hogy a jelenlegi szlovén elnökség kezelje kiemelt fontosságúként a kérdést. A javasolt elképzelések 2012 és 2015 között lépnének életbe.

Az elektronikus rendszer

A brüsszeli tervek legfontosabb pontja az elektronikus rendszer felállítása, amely lehetővé tenné a 27 tagállamból álló blokk számára, hogy a jelenleginél pontosabb adatokat kapjon a területére be- és az onnan kilépő unión kívüli állampolgárokról.

A gyakorlatban ez azt jelentené, hogy minden, a közösségbe belépő nem uniós tagországból érkező utast a belépéskor és a kilépéskor is regisztrálnának. A Bizottság azzal indokolja a terveket, hogy szeretnének átfogóbb képet kapni azon államok belépő polgárairól is, akiknek nincs szükségük vízumra a schengeni területre történő belépéshez.

A testület azt állítja, több ezer olyan külföldi tartózkodik a schengeni övezethez tartozó államokban, akiknek lejárt a vízumuk, ám a közösségnek jelenleg semmilyen azonosítási eszköz nem áll a rendelkezésére.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×