eur:
389.29
usd:
362.53
bux:
68101.68
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Szuperfegyvert tesztelt az amerikai hadsereg

Az amerikai haditengerészet új fegyvert tesztelt, amivel a hadihajókon levő lövegeket szeretnék lecserélni. A futurisztikus szerkezet nem robbanással gyorsítja a lövedéket, hanem elektromágneses energiát használ.

A Népszabadság azt írja, hogy újra vevőre vár az egykori Béla király úti állami rezidencia. A különleges adottságú fővárosi ingatlan eladásáról még az Orbán-kormány döntött 2000-ben, mert az ötvenes évek elején felhúzott épületegyüttes korszerűtlen és rossz állapotban van. Az értékesítésből befolyó milliárdokból közjogi méltóságok elhelyezését szolgáló budai villákat újítottak volna fel. A 12 hektáros parkban álló három épület és az ötvenszobás vendégház értékesítése azonban bonyolultabb a vártnál. A budai hegyekben már akkor is különlegesnek számító hatalmas méretű telek számos befektető figyelmét felkeltette, ám a leendő tulajdonost gúzsba kötő korlátozások lelohasztották az ingatlanfejlesztők lelkesedését.

A Magyar Nemzetben az olvasható, hogy három és fél év letöltendő börtönbüntetést kapott első fokon Dancs Mihály, a Kolompár Orbán vezette Országos Cigány Önkormányzat elnökhelyettese és szövetségese, egyúttal Horváth Aladár helyettese a Roma Polgárjogi Mozgalom élén. Dancs Mihály 2002-ben a lincselésről elhíresült Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Olaszliszkán vett részt a szociálislakás-építésekben, amelyekkel kapcsolatban most elítélték. A lap úgy tudja, hogy az elítélt fellebbez a Sátoraljai Városi Bíróság döntése ellen.

A Világgazdaság közlése szerint Kelet- és Közép-Európa legtöbb államában erős volt a reálbér-növekedés 2007-ben, Magyarországon azonban közel öt százalékkal csökkent a keresetek reálértéke a vártnál magasabb hazai infláció, illetve az állami elvonások fokozása miatt. Romániában kiugróan, 15 százaléknál is gyorsabb ütemben nőtt a fizetések reálértéke, de a visegrádi térség országaiban is érezhető emelkedést regisztráltak - kivéve hazánkat. A térségbeli reálbérek emelkedésének egyik oka a munkaerő iránt megnyilvánuló erős kereslet. A bérek túl gyors növekedése azonban inflációs nyomást gerjeszthet, és a versenyképességnek is árthat - mutat rá a lap.

Az Index arról tudósít, hogy az amerikai haditengerészet új fegyvert tesztelt, amivel a hadihajókon levő lövegeket szeretnék lecserélni. A futurisztikus szerkezet nem kémiai úton, robbanással gyorsítja gyilkos sebességűre lövedékét, hanem elektromágneses energiát használ. Az energiafegyver lőtávolsága 370 kilométer, a hangsebesség hétszeresével küldi útjára lövedékét, ami becsapódáskor még mindig a hangsebesség ötszörösével száguld. Összehasonlításként: a haditengerészet egyik jelenleg rendszeresített lövege, az MK 45 nagyjából 37 kilométerre lő el. A tesztről videó is készült, amely megnézhető az Indexen.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

MBH Bank: A rendszeres megtakarítók átlagosan havi 80 ezer forintot tesznek félre

A megtakarítással rendelkező magyar lakosság 48%-a alkalmanként tesz félre, a rendszeresen megtakarítók pedig általában havonta és körülbelül 80 ezer forinttal tudják növelni megtakarításukat – derült ki az MBH Csoport reprezentatív kutatásából, amely a magyar lakosság befektetési, megtakarítási szokásait vizsgálta. A befektetett tőke biztonsága továbbra is vezető szempont a válaszadók között, noha az utóbbi évek inflációs környezetében ezzel együtt felértékelődött a hozam fontossága is. A befektetések kezelésében a személyes és az online ügyintézés egyaránt népszerű, tanácsok esetében pedig elsősorban a banki szakértőkre hallgatnak a megtakarítók. A megtakarítással rendelkezők aktívan érdeklődnek a pénzügyek iránt, havonta akár többször is tájékozódnak, informálódnak a befektetési lehetőségekről.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×