eur:
389.82
usd:
362.84
bux:
68086.12
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Elkezdődött az amerikai előválasztási Szuper Kedd

Elkezdődött az idei amerikai elnökválasztási év szuper keddje: az Egyesült Államokban Alaszkától az Atlanti-óceán partjáig összesen 24 államban rendeznek jelölőgyűléseket és előválasztásokat.

Összesen 43 "verseny" zajlik: a demokraták 22, a republikánusok 21 államban vonulnak az urnákhoz, illetve találkoznak helyi gyűléseken, hogy véleményt nyilvánítsanak a két nagy párt elnökjelölt-aspiránsairól.

A demokrata jelöltségre pályázó politikusok az augusztus végi denveri jelöltállító pártkonvenció delegáltjainak 52 százalékáért versengenek. A republikánus oldalon a szeptemberi eleji minneapolisi pártkongresszuson szavazó küldöttek 43 százalékát "osztják ki" a mostani Szuper Kedden.

Legelőször West Virginia államban zárják le a republikánus szavazást helyi idő szerint este 7-kor (magyar idő szerint éjjel 1 órakor.) Kaliforniában - amely a demokrata konvencióra a delegáltak több mint egynegyedét adja - helyi idő szerint 8-kor, washingtoni idő szerint éjjel 11-kor zárul a szavazás, azaz itt eredmények csak magyar idő szerint szerdán hajnali 5 óra után várhatóak.

33 országban szavaznak

Nagy lelkesedéssel vettek részt a demokrata előválasztásokon a külföldön élő amerikaiak a világ 33 országában.

A szavazást a legkülönbözőbb helyszíneken bonyolítják le az egyes országokban: könyvtárakban, kocsmákban, kávézókban, sőt Kambodzsában egy fánküzletben, Párizsban pedig egy templomban is leadhatják voksukat a Demokrata Párt támogatói.

A külföldön élő amerikaiak szavazataikkal összesen 22 küldöttet delegálhatnak az augusztusi demokrata konvencióra. A Republikánus Párt viszont nem biztosít ilyen lehetőséget a külföldön tartózkodó szimpatizánsai számára.

A szuperkedd első külföldi szavazóhelyisége az indonéz fővárosban nyílt meg, ahol Barack Obama demokrata elnökjelölt gyermekkorának egy részét töltötte. A Jakartában feldolgozott első száz szavazat alapján Obama vezet nagy előnnyel Hillary Clinton előtt - közölték a Demokrata Párt helyi képviselői.

A külföldön élő demokraták szervezetének szóvivői magas részvételi arányról számoltak be Thaiföldön és Kambodzsában is. A voksolást nagyban megkönnyíti, hogy a választók több helyen az interneten keresztül is leadhatják szavazatukat.

Címlapról ajánljuk
Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

Rendkívüli belpolitikai vihar lett egy atomerőműves cikkből Németországban

A havonta megjelenő, elemzésekre, illetve háttérjelentésekre összpontosító népszerű Cicero című magazin azt állította, hogy az atomerőművek egy évvel ezelőtti végleges leállításáról született döntés meghozatala előtt kulcsfontosságú szakértői információkat hallgattak el az atomenergia alkalmazásának legfőbb ellenzője, a zöldpárti gazdasági miniszter előtt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Órákon belül érkezik az adat, ami eldöntheti a forint sorsát

Sorra töri át a vezető devizákkal szemben a fontos szinteket a forint, a magyar idő szerint délután 14 óra 30 perckor érkező amerikai munkaerőpiaci adatok azonban várhatóan ezúttal is komoly elmozdulásokat hoznak a részvény- és devizapiacokon egyaránt, ennek következtében pedig gyorsan változhat a kép a forint esetében is. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×