eur:
388.81
usd:
360.16
bux:
68198.33
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

A Google megpróbálja késleltetni a Microsoft és a Yahoo frigyét

A Google internetes keresőcég aggódik, amiért a Microsoft fel akarja vásárolni riválisát, a Yahoo-t. Az internetes keresések terén messze első helyen álló Google szerint a fúzió azzal járhat, hogy a felhasználók nem férhetnek hozzá a másik cég által kezelt emailekhez és csevegő programokhoz.

A világon indított internet alapú keresések közel kétharmadát a Google segítségével végezzük, míg a Yahoo-t csak 13 százalék preferálja. Ennek ellenére a piacvezető beszélt monopolveszélyről, amikor kiderült: a Microsoft 44 milliárd dollárért akarja megvenni a Yahoo-t.

Jelenleg a Microsoft csevegő programjával is lehet Google, vagy Yahoo felhasználókkal csevegni, a Google szerint azonban az egyesülés ahhoz vezethet, hogy a megizmosodott új cég megszünteti a kompatibilitást.

Az EU által korábban a monopólium-törvények megsértésével vádolt Microsoft azonban azzal érvel, hogy egy erős második piaci szereplő jönne létre.

A Google szerint azonban nem egyszerű pénzügyi tranzakcióról van szó, hanem az internet alapértékeinek, a nyitottságnak és az innovációnak a védelméről. Merthogy ezek veszélybe kerülnének - írta blogjában David Drummond, a cég alelnöke.

A Google nem amiatt aggódik, hogy elveszítené az internetes keresések terén fennálló vezető szerepét, hiszen az esetleges Yahoo-Microsoft fúzió nyomán az új cég továbbra is csak negyedannyi keresést bonyolítana. A félelem oka az, hogy a két másik cég már így is sokkal nagyobb szeletet hasított ki a webalapú email és a csevegő programok piacából.

A Yahoo aligha mondhat nemet

A Wall Street Journal névtelen forrásokat idézve azt írta, hogy a Google vezérigazgatója, Eric Schmidt vasárnap személyesen hívta fel telefonon Jerry Yang Yahoo-főnököt, és felajánlotta, hogy segít elhessegetni a Microsoftot.

Az amerikai kongresszus négy napon belül vizsgálni kezdi az ajánlatot, amelynek alapján a Microsoft 62 százalékkal többet adna egy-egy Yahoo részvényért, mint amit az valójában ér.

Elemzők szerint a Yahoo-nak, az internetes keresések egykori úttörőjének és piacvezetőjének nem sok választása lesz, és el kell majd fogadni az ajánlatot. A cég részvényei négy éve nem voltak olyan mélyponton, mint most. Ha végül a Yahoo igent mond, akkor a Microsoft szerint az amerikai és európai trösztellenes vizsgálatok lezárulása után az év végére engedélyt kaphat a felvásárlásra.

A Google stratégiája közben az lesz, hogy megpróbálja minél jobban késleltetni a folyamatot.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×