eur:
389.52
usd:
363.11
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Kormánypárti politikust hallgatott le a rendőrség

Lehallgatta a Scotland Yard a kormányzó brit Munkáspárt egyik muszlim képviselőjét - írta a The Sunday Times. Az ügyben azonnali vizsgálat indult.

A londoni rendőrség terrorellenes ügyosztálya - amelynek hatásköre az egész országra kiterjed - Sadiq Khan alsóházi munkáspárti képviselő és választókerülete egyik szintén muszlim, az Egyesült Államokban körözött tagjának két beszélgetését is rögzítette.

Khan 2005-ben és 2006-ban kereste fel Babar Ahmadot, akivel "kényes jogi és személyes jellegű" témákat beszélt meg; a Scotland Yard a lap által látott dokumentumok szerint e két megbeszélést vette fel titokban, lehallgató készülékekkel.

Ahmad évek óta vizsgálati fogságban ül, miután - jóllehet Nagy-Britanniában nem emeltek ellene vádat - az amerikai hatóságok kiadatását kérték. A gyanú ellene az, hogy az 1990-es évek végén tálib és csecsen terroristáknak adományokat gyűjtő internetes honlapot működtetett.

A The Sunday Times szerint a két lehallgatott beszélgetés Ahmad Milton Keynes-i börtönének közösségi termében zajlott le.

A foglyok itt asztaloknál fogadhatják látogatóikat; az asztalok alján vastag, elvileg tömör fából készült panelek választják el egymástól a beszélgetőket.

A beszámoló szerint azonban legalább hat ilyen elválasztó elemben üregeket alakítottak ki lehallgató készülékek számára - a rendőrségi zsargonban ezért "beszélő asztaloknak" nevezi az így preparált bútordarabokat -, és a telepről működő, antennával ellátott hangfelvevő eszközök az épület mennyezetében elhelyezett vevőberendezéshez továbbítják az elhangzottakat. Onnan egy közeli iroda digitális hangrögzítőjébe kerül tovább a lehallgatott beszélgetés.

Khan a gyanúsított gyermekkori barátja, és a kiadatása elleni kampány egyik szószólója. A képviselő az ügyben találkozott a brit belügyminiszterrel, akinek egy 18 ezer aláírással ellátott, Ahmad szabadon engedését követelő petíciót is átadott.

Jack Straw igazságügy-miniszter vasárnap vizsgálatot rendelt el. A tárcaveztő közleményében leszögezte: jóllehet az adott ügy részleteit hivatalosan még nem ismeri, "teljességgel elfogadhatatlannak" tartja alsóházi képviselők beszélgetéseinek rendőrségi lehallgatását.

Ha a képviselő lehallgatásának ténye bebizonyosodik, az több mint negyven éve a legsúlyosabb ilyen jellegű rendőrségi botrány lenne Nagy-Britanniában. Az akkori munkáspárti kormányfő után Wilson-doktrinának nevezett, 1966-ban elfogadott alapelv tiltja választott parlamenti képviselők és kormánytagok beszélgetéseinek titkosszolgálati megfigyelését.

Harold Wilson különböző lehallgatási gyanúk és botrányok után személyesen tett ígéretet e tilalom meghonosítására, és jóllehet ezt azóta sem iktatták törvénybe, az egymást követő brit kormányok rendre megerősítették ezt az elvet.

Címlapról ajánljuk

Wéber Gábor elmondta, ki szorongathatja meg Max Verstappent

A hétvégi Forma–1-es Miami Nagydíjon is a Red Bull és Max Verstappen a fő esélyes – mondta az InfoRádióban Wéber Gábor. A kommentátor a 2024-es szezon első öt versenyének legfontosabb történéseit is elemezte, valamint kitért arra is, milyen következményei lehetnek annak, hogy Adrian Newey tervezőmérnök 2025-ben már biztosan távozik a vb-címvédő istállótól.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×