eur:
389.61
usd:
363.53
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

"Nem volt rossz stratégia, csak nem működött"

Az Egyesült Államok budapesti nagykövete szerint nem a pénz, hanem a biztonsággal kapcsolatos ígéretek lesznek a döntőek az amerikai elnökválasztási kampányban. April Foley az InfoRádiónak elmondta: izgatottan várja a jövő keddet, amikor 22 államban tartanak egyszerre előválasztást és jelölőgyűlést. A nagykövet úgy véli, a héten visszalépett John Edwards szenátor lehet a demokraták királycsinálója.

Ön szerint mit hozhat az úgynevezett szuperkedd?

A szuperkedd nagyon fontos nap lesz. Senki sem tudhatja, ki fog győzni, hihetetlenül éles és nyitott a verseny. Ez teszi igazán érdekessé a küzdelmet. Kíváncsian várom a jövő heti szuperkedd eredményeit.

Ön szerint demokrata elnököt akarnak az amerikaiak? A közvélemény-kutatási adatok szerint elegük van a lakosságnak a republikánus politikából.

Ezt én így még nem jelenteném ki, ez nagyban függ attól, hogy kik lesznek a végső jelöltek. Függ a gazdasági mutatóktól, és a biztonságtól is. Szerintem az lesz az egyik legfontosabb kérdés a kampányban, hogy ki ígér nagyobb biztonságot.

Rudy Giuliani tényleg elrontotta a kampányát, ahogy sokan mondják, vagy az lehetett az eredeti célja is, hogy elindul, majd McCain javára visszalép?

Azt hiszem, Giulianinak igencsak korlátozottak voltak az anyagi lehetőségei, ugyanakkor - ahogy ön is mondta - rossz stratégiát választott, hiszen csak azokban az államokban akart kampányolni, amelyek sok küldöttet küldenek az őszi republikánus jelöltállító kongresszusra. Ez egyébként nem volt rossz stratégia, csak most nem működött.

A demokrata John Edwards viszont nem mondta meg, hogy kinek a javára lép vissza. Ön szerint Barack Obamának vagy Hillary Clintonnak kedvezhet a visszalépése?

Nem tudni, hogy John Edwards szavazói kit kedvelnek jobban. Ilyenformán Edwards nem is lépett ki, hanem továbbra is versenyben van. Õ lehet tehát a demokraták királycsinálója.

Hanganyag: Nagy Tamás

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 2. 06:26
×
×
×
×