eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

"Elkapták, és rozsdás bozótvágó késsel kiherélték őket"

Két rettenetes órán keresztül reszketett bezárt boltjában egy asszony Kenya fővárosában, ahonnan végignézte, ahogy az utcákon garázdálkodó bandák elkapnak, és rozsdás bozótvágó késekkel kiherélnek öt férfit.

"Elkapták őket, lerángatták a nadrágjukat, és levágták a nemi szervüket. Hiába üvöltöttek és könyörögtek, nem volt irgalom" - számolt be a 35 éves asszony, aki bosszútól félve csak K-ként engedte megnevezni magát.

Elmondása szerint két férfi péniszét a banditák tűzre vetették, de valószínűleg egyikük sem élte túl a támadást. Látta ugyanis, ahogy a testeket egy bódé mögé lökték. Kórházi és halottasházi források is megerősítették, hogy többeket is kezeltek, illetve láttak irtózatos sebekkel.

Kenyában a decemberi elnökválasztás után tört ki az erőszak, amelyet az ellenzék szerint elcsalt a hatalmon lévő államfő. A zűrzavart egy hírhedt banda arra használta ki Nairobiban, hogy férfiakat heréljen ki és nők nemi szervét csonkítsa meg.

Törzsi bosszú

Bár ez a fajta erőszak nem volt általánosan elterjedt a kenyai fővárosban, jól mutatja, milyen brutális hatást váltott ki a választási csalás a helybéliekből, s milyen mértékben fordította egymás ellen az etnikai csoportokat.

A nemi csonkítás áldozatainak legtöbbje a luo törzshöz tartozik - ennek az etnikai csoportnak a tagja Raila Odinga ellenzéki elnökjelölt. A banda tagjai viszont szinte valamennyien a kikuju törzs tagjai, akárcsak Mwai Kibaki államfő. Hosszú ideje ez a törzs irányítja a kelet-afrikai ország politikai és gazdasági életét.

Elvégzik a piszkos munkát

A banda, amelynek a neve - Mungiki - tömeget jelent kikuju nyelven, eredetileg azt a célt tűzte maga elé, hogy ápolja a törzsi hagyományokat, amelyek közé beletartozik a nők körülmetélése is. Az utóbbi években azonban inkább a kínzásokról és gyilkosságokról vált hírhedtté, és a tagjait állítólag rendszeresen bérelik fel ellenfeleik megfélemlítésére politikusok.

A csoportot 2002-ben törvényen kívül helyezték, mert a tagjai egy bandaháborúban 21 embert lefejeztek, de azóta is zavartalanul működik.

Az egyik tagtoborzójuk be is vallotta, hogy a körülmetélést és a férfiak kiherélését bosszúnak szánják a luók ellen azokért a támadásokért, amelyeket a törzs tagjai követtek el ellenük december 27-ke óta. A nők körülmetélése áltanosan elterjedt a kenyai törzsek között, a luóknál azonban nem szokás.

A választás utáni erőszakcselekményekben legalább 600 ember vesztette életét Kenyában.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Érdekesen erős volt az esti órákban a forint

Összességében jól sikerült ez a hét a forint számára, stabil volt és az utolsó két nap menetelésének köszönhetően felértékelődéssel zárta a hetet. Az S&P hitelminősítő péntek este megerősítette Magyarország adósbesorolását és a stabil kilátáshoz sem nyúlt, ami szintén kedvező a hazai fizetőeszköz szempontjából, amely a 392-es szinten fejezte be a pénteki kereskedést az euró ellenében. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 26. 21:41
×
×
×
×