eur:
385.46
usd:
355.1
bux:
67866.13
2024. május 21. kedd Konstantin

Jegeli az EU az "egészségügyi turizmus" tervét

Az Európai Bizottság 2008-ig jegeli egészségügyi tervezetét, amely lehetővé tenné az EU-n belüli "egészségügyi turizmust". Az elképzelés lényege, hogy az EU-polgárok más tagállamokban is kaphassanak ellátást, ha erre otthon nincsen lehetőség. A javaslat egyes elemei azonban komoly vitát váltottak ki, ezért a Bizottság csak a szükséges egyeztetés után akarja elfogadni azt.

A határon átnyúló betegellátásra való jogosultság című tervezetet szerdán kellett volna elfogadnia az EU Bizottságnak.

A terv világosan rögzíti, hogy ki állja a kezelés költségeit, és ki garantálja az orvosi ellátás minőségét, ha egy-egy adott európai polgár hazája helyett más tagállamban akarja kezeltetni magát.

A javaslatot azt követően alkották meg, hogy az Európai Bíróság kimondta: a szolgáltatások szabadságáról szóló elvet az egészségügyre is ki kell terjeszteni, bár, figyelembe kell venni annak sajátos helyzetét.

Az elv az egészségügyre is igaz

De hogyan is néz ki mindez a gyakorlatban? A brit média a héten sokat foglalkozott azzal az elhízott asszonnyal, akinek hónapokat kell várnia a fogyást elősegítő bélműtétre. A nő végül úgy döntött, hogy saját költségén, Belgiumban végezteti el a beavatkozást, és kedden már egy bruge-i kórházban várta az operációt.

Az Európai Bizottság úgy látja, hogy a költségtérítés joga körüli bizonytalanság akadályozza a betegek szabad mozgását és szolgáltatások szabadságát. Brüsszel ezért el akarja mozdítani az akadályokat, de biztosítani akarja, hogy a javaslat nem ássa alá a nemzeti egészségügyi és társadalombiztosítási rendszereket.

Az utazási költségeket a beteg állná

A Bizottság szerint az egyes tagállamoknak kell gondoskodniuk az egészségügyi szolgáltatások minőségének ellenőrzéséről. A beteg államának biztosítója kell, hogy fedezze a másik országban kapott ellátást - egy bizonyos szintig. A nemzeti hatóságoknak pedig információs szolgáltatást kell indítaniuk a határon túli kezelési lehetőségekről.

Brüsszel hangsúlyozza, hogy a javaslat az ellátás minden formájára vonatkozik, viszont az ambuláns műtétek esetében a nemzeti egészségbiztosítóknak nem kell kifizetniük a külföldi kezelést. Viszont lehetne kivételt tenni, azzal, hogy a nemzeti kormányok bevezetnék "az előzetes engedélyezés" intézményét.

Az EU Bizottságot azonban már a javaslat bemutatása előtt azzal vádolták meg, hogy a gazdagoknak kedvez, mert az utazás költségeit a betegnek kellene állnia. Nagy-Britanniában pedig attól tartanak, hogy a betegek a várólistákat megkerülve tömegesen utaznak majd külföldre, és ezzel többletköltségeket okoznak.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Jogállamiság Németországban: bíróság előtt a Birodalmi polgárok

Jogállamiság Németországban: bíróság előtt a "Birodalmi polgárok"

A hesseni rendőrség 2022 decemberében csapott le a vád szerint államcsínyre készülő ún. Reichsbürger ("Birodalmi polgár")-csoportra. A feltételezett puccskísérlet vezetője, Heinrich Prinz Reuss türingiai ingatlanvállalkozó azóta több társával együtt őrizetben van. A bírósági tárgyalás maratoninak ígérkezik, annak második szakasza most kezdődött.

A hajózási szakértő elmondta, miért nem érzékelhette a becsapódást a szállodahajó legénysége

A Magyar Hajózási Országos Szövetség szóvivője szerint a motorcsónak valószínűleg nagy sebességgel haladt, a szállodahajó legénysége pedig nem érzékelte az ütközést, amit alátámaszthat a két jármű tömege közötti különbség is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.22. szerda, 18:00
Vona Gábor
a Második Reformkor Párt elnöke és EP-lista vezetője
Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

Barry Eichengreen: Már túl erős a dollár?

A dollár árfolyama az elmúlt hónapokban erőteljesen erősödött különösen az ázsiai valutákkal szemben. Az egyre több apokaliptikus pénzügyi beszéd megijesztheti a piacokat: úgy tűnik, hogy a japán jen az összeomlás szélén áll. Kína pedig úgy érezheti, hogy kénytelen leértékelni valutáját, ami káros következményekkel járhat a kínai és a globális gazdaságra nézve is. Felmerül így a kérdés, hogy lehet-e tenni valamit a dollár erősödésének megakadályozására, és ha lehet is tenni valamit, kell-e egyáltalán?

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×