eur:
397.95
usd:
359.53
bux:
74189.72
2024. október 2. szerda Petra

Gordon Brown a munkaerőpiaci helyzet miatt szorul

Öt új állásból négyet bevándorlók töltenek be Nagy-Britanniában azóta, hogy 1997-ben a Munkáspárt kapott lehetőséget a kormányzásra - derül ki egy kutatásból. Az eredmény nem jön jól a kabinetnek, akik eddig azt állították, hogy a legtöbb állást britek kapják.

A Munkáspárt állította fel korábban azt a bizottságot, amelynek feladata az volt, hogy pontosan megállapítsa, hány bevándorló dolgozik Nagy-Britanniában, és az, hogy ellenőrizze a hivatalos adatok helyességét.

A számok körüli vita akkor robbant ki, amikor Peter Hain munkaügyi miniszter bejelentette: 1997 óta, vagyis amióta a munkáspártiak vannak hatalmon, 800 ezer külföldi vállalt munkát az országban.

Ezzel szemben a bizottság megállapította, hogy 1997 óta 1,4 millió olyan ember vállalt munkát Nagy-Britanniában, aki nem ott született. Ez idő alatt 1,7 millió új munkahely jött létre, a bevándorlók ennek 81 százalékát foglalták el.

A korábbi brit miniszterelnök, Tony Blair egykori, a jóléti reformot felügyelő minisztere szerint most jóval kevésbé valósul meg az az elképzelés, amely szerint a brit dolgozók kapják a brit álláshelyeket, mint valaha.

A gazdaság rengeteg munkahelyet teremt, és mi lelkesen várjuk a külföldieket, hogy elvállalják azokat, a brit dolgozóknak azonban sokszor esélyük sincs ezeket megszerezni - magyarázta Frank Field.

Az egykori miniszter, aki szerint a kormány félrevezette az embereket, azt kéri a kabinettől, hogy próbálja megállítani a kelet-európai munkaerő beáramlását.

A konzervatívok úgy vélik, a miniszterelnök, Gordon Brown ígéretei üresek. Korábban az államfő ugyanis azzal a jelmondattal kampányolt: "Brit állásokat a brit dolgozóknak."

Címlapról ajánljuk
Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat
Tudósítónktól

Irán masszív rakétacsapást hajtott végre Izrael ellen, Washington beavatkozhat

Órákkal azután, hogy az izraeli hadsereg „korlátozott” invázióba kezdett Libanonban, megjött Teherán bosszúja Haszan Naszrallah Hezbollah-vezér likvidálására: közel kétszáz ballisztikus rakétát lőttek ki Izraelre. Tel-Aviv egy külvárosában közben két fegyveres támadó lelőtt több embert.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Új mélyponton is járt a forint az iráni támadás hírére

Az elmúlt napok sorozatos forintgyengülése folytatódott kedden is. A kora délutáni órákban a forint 398 felett az euróval szemben, ami új kéthavi forintmélypont. Ebben a Fed-elnök lassabb kamatvágásra utaló tegnapi beszéde, a dollár határozott erősödése, és az is szerepet játszik, hogy a Fehér Ház információi szerint Irán rövidesen ballisztikus rakétákkal fogja megtámadni Izraelt. A dollár ereje miatt a dollár/forint jegyzések 360-ig ugrottak, ami új egyhavi forintmélypontot jelent.

EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. október 1. 22:01
×
×
×
×