eur:
387
usd:
356.34
bux:
68854.65
2024. május 17. péntek Paszkál

"Agyhalott" - a szupertitkos terv

A Los Angeles Times amerikai napilap szerint az amerikai Központi Hírszerző Ügynökség iráni atomtudósok Nyugatra szökését elősegítő programot indított még 2005-ben.

A Los Angeles Times című amerikai napilap cikkében név nélkül idézte a titkosszolgálatnak a program korábbi és jelenlegi felelőseit, akik elmondták, hogy a Fehér Ház utasítására két évvel ezelőtt indított "Agyhalott" nevű művelet célja az iráni atomprogram hátráltatása, szabotálása volt.

A kezdeményezés kevés sikerrel járt, csupán hat iránit sikerült szökésre bírni, és ők sem szolgáltattak értékes információkat a teheráni nukleáris tervekről.

A program által megszervezett adatok ugyanakkor alapul szolgáltak a nemrégiben nyilvánosságra hozott amerikai hírszerzői jelentésnek, amely szerint Irán nemzetközi diplomáciai nyomásra 2003 őszén felhagyott atomfegyver-fejlesztési programjával.

A terv tehát bizonyos szempontból visszaütött, hiszen a programmal a Bush-kormányzat célja a jelenleginél jobb információk begyűjtése volt.

"Elképzelhetetlennek tartom, hogy megfordult volna a fejükben: a megszerzett információk azt mutatják majd, hogy a programot befejezték" - mondta a lapnak egy hivatalos forrás.

Címlapról ajánljuk
Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

Kis-Benedek József: százszázalékos biztonság minden intézkedés ellenére sincs

A Robert Fico elleni merényletnek hatása lehet az európai parlamenti választási kampányra is, ám a politikusokat a választások előtt nehéz lesz meggyőzni arról, hogy távolságot tartsanak az emberektől – mondta az InfoRádió Aréna című műsorában Kis-Benedek József biztonságpolitikai szakértő, címzetes egyetemi tanár, az MTA doktora.

Hankó Balázs az Arénában: roppant veszélyes az új uniós felsőoktatási javaslat

Az Európai Bizottság továbbra sem válaszol a magyar kormány novemberi levélére – mondta a június végén lejáró Erasmus-megállapodás jövője kapcsán Hankó Balázs az InfoRádió Aréna című műsorában. A Kulturális és Innovációs Minisztérium felsőoktatásért, innovációért, szakképzésért és felnőttképzésért felelős államtitkára beszélt a Pannónia Ösztöndíjprogramról, a felsőoktatási bérek rendezéséről és a felvételizők számának alakulásáról is.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×