eur:
388.59
usd:
360.92
bux:
0
2024. május 7. kedd Gizella

Minden 64. gyermek lombikbébi

Nagy-Britanniában minden hatvannegyedik gyermek mesterséges megtermékenyítésnek köszönheti az életét. A legfrissebb felmérések azt mutatják, hogy soha annyian nem kértek orvosi segítséget a gyermeknemzéshez, mint manapság.

Évről évre emelkedik a mesterséges megtermékenyítésre jelentkezők száma, 2005-ben a 60 milliós lakosú szigetországban 32 ezer nő esett át ilyen beavatkozáson, hat százalékkal több, mint a megelőző évben.

Közöttük hatezer nő már több mint 40 éves volt a beavatkozáskor, nekik összesen 1.006 gyermekük született.

A vizsgált évben 722 ezer 500 gyermek született Nagy-Britanniában, közülük 11 ezer 262 mesterséges megtermékenyítés következtében.

A lombikbébi centrumokat felügyelő hatóság ugyanakkor arra is figyelmeztetett: a kockázatok minimalizálása érdekében csökkenteni kell az ikerterhességek számát. Jelenleg minden negyedik lombikbébi nem egymaga fejlődik az anyaméhban.

A hatóság szerint azonban az lenne az ideális, ha csak minden tizedik gyermeknek lenne ikertestvére.

Angliában jelenleg egyetlen centrum felel meg ennek a követelménynek, a legtöbb ikerterhességet produkáló londoni központban pedig az élve születésekhez mérten az ikergyermekek aránya 44 százalék.

A beavatkozásokat végző orvosok azonban azzal érvelnek: ha több megtermékenyített petesejtet helyeznek vissza az anya méhébe, azzal a beavatkozás sikerességét növelik.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. május 7. 07:24
×
×
×
×