eur:
398.03
usd:
360.09
bux:
74189.72
2024. október 1. kedd Malvin

A határellenőrzés a múlté: megvan a brüsszeli döntés

December 21-én kibővítik a schengeni övezetet, így megszűnik a határellenőrzés Magyarország szlovák, osztrák és szlovén határán - döntöttek Brüsszelben az EU bel- és igazságügyi miniszterei.

Míg az Európai Unióhoz 2004-ben csatlakozott három balti állam, Lengyelország, a Cseh Köztársaság, Szlovákia, Magyarország, Szlovénia és Málta vonatkozásában a szárazföldi és a tengeri belső határokon december 21-én, addig a légi határokon - a légitársaságok menetrend-változásához való igazodás miatt - jövő év március 30-án szűnik meg a határellenőrzés.

A schengeni övezet külső határain - Magyarország tekintetében tehát a horvát, szerb, román és ukrán határon - ugyanakkor szigorodik az ellenőrzés, hiszen aki bejut bármelyik "Schengen-országba", az akadálytalanul mehet tovább az összes többibe.

A 2004-ben az EU-hoz csatlakozott tizedik ország, Ciprus most nem vált a schengeni rendszer részesévé.

A schengeni övezethez jelenleg az unió 13 régi tagállama, valamint Norvégia és Izland tartozik.

Nagy-Britannia és Írország nem részese a schengeni rendszernek, amely arról a luxemburgi városkáról kapta a nevét, ahol 1985-ben Belgium, Németország, Franciaország, Luxemburg és Hollandia kötött szerződést a személyi ellenőrzés fokozatos megszüntetéséről a közös határokon.

A döntés a gyakorlatban azt jelenti, hogy szabadon, megállás és ellenőrzés nélkül lehet átlépni a schengeni övezethez csatlakozott államok egymás közötti országhatárait, Nem csupán a korábban kialakított határátkelőhelyeken, hanem bárhol, ahol fizikailag át lehet jutni az egyik országból a másikba.

A döntést az elsők között üdvözlő Wolfgang Schauble német belügyminiszter kiemelte: a határok megnyílásával ér véget az a folyamat, amely Európában a berlini fal 18 évvel ezelőtti leomlásával kezdődött.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.10.02. szerda, 18:00
Kiss J. László
a Budapesti Corvinus Egyetem tanára
Elindult az iráni támadás, esnek a tőzsdék, kilőtt az olajár

Elindult az iráni támadás, esnek a tőzsdék, kilőtt az olajár

Tegnap este Izrael elkezdte támadni Libanon határmenti területeit, a piacokon azonban az a hír hozta meg igazán a hangulatromlást, hogy Irán Izreal közvetlen megtámadására készülhet az USA szerint, ami az esti órákban be is következett. Ahogy az ilyenkor lenni szokott, a részvénypiac esni kezdett, a befektetők a menekülőeszköznek számító arany felé kezdtek el fordulni, és megugrott az olaj ára. Európában a kezdeti felpattanás után délután hamar megjött a lefordulás a közel-keleti hírre, míg az USA-ban begyorsult az esés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×