eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Az ország, ahol minden ötödik ember bevándorló

A kanadaiak 20 százaléka külföldi születésű - derült ki a legfrissebb népszámlálás adataiból. Ennél csak az ausztrálok között nagyobb a bevándorlók aránya a világon.

A 2006-os népszámlálás adatai szerint hatmilliónál több olyan kanadai van, aki külföldön született - ez a legmagasabb arány az 1930-as évek óta. Kanadában 31,2 millió ember él.

2001-2006 között négyszer olyan gyorsan nőtt a bevándorlók száma, mint az "őslakosoké". A legtöbben Ázsiából és a Közel-Keletről érkeznek, hogy Kanadában kezdjenek új életet.

A népszámlálás eredménye megerősíti a statisztikai hivatal adatait, amelyekből már korábban kiderült, hogy a nyolc legfejlettebb ipari állam közül Kanadában nőtt a leggyorsabban a lakosok száma 2001 és 2006 között.

Míg a 20. század elején és közepén elsősorban britek és egyéb európaiak érkeztek az országba, most már a nem-európaiak vannak többségben a bevándorlók között. 1971-ben a bevándorlók 61,6 százaléka jött az öreg kontinensről, 2006-ban már csak 16,1 százaléka - de ezzel Európa még mindig a második helyen áll.

Mivel a kanadaiak egyre kevesebb gyermeket vállalnak, a bevándorlók beáramlása jelentős etnikai és kulturális változásokhoz vezet, és ha a születések száma a mostani arányban csökken a jövőben is, Kanada 2030-ra már kizárólag a külföldiek befogadásával tudja növeli polgárai létszámát.

Az idegen nyelvek közül ma már a kínai a harmadik legelterjedtebb, ezt az olasz, a német, a pandzsábi, a spanyol, az arab, a Fülöp-szigeteken beszélt tagalog és a portugál követi.

A három legnagyobb kanadai város - Torontó, Montreal és Vancouver - vonzza a legnagyobb mértékben a bevándorlókat: itt él az újonnan jöttek 70 százaléka.

Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×