eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

Trojka helyett Vlagyimir Putyin egyedül vezeti a pártlistát

Vlagyimir Putyin államfő egyedül vezeti az Egységes Oroszország jelöltjeinek országos listáját - jelentette be kedden a párt jelölő kongresszusán Borisz Grizlov pártelnök.

Az országos listák élén három jelölt állhat. Kiválasztásukat érthetően minden párt alaposan megfontolta, hogy a "trojka" minél több választót vonzzon, és eddig minden pártnál szerepelt a szervezet vezetője a hármasban.

Vlagyimir Putyin elnök a kongresszus első napján, hétfőn vállalta, hogy vezeti a listát, a párt kongresszusa pedig kedden úgy döntött, hogy a trojka helyett egyedül ő szerepel a lista élén, s a párt vezető személyiségei a regionális listák élére kerülnek. Borisz Grizlov, a párt elnöke például a szentpétervári regionális lista élén áll, amelynek második helyét Valentyina Matvijenko, Szentpétervár kormányzója foglalja el, s ugyancsak a regionális listák élére kerültek az alelnökök s a kormánynak a párthoz tartozó tagjai.

A párt 83 regionális csoportban összesen 600 jelöltet állít.

Változtatások a listán

A kongresszusról egyébként kiszivárgott, hogy az éjszaka folyamán több változtatást hajtottak végre a jelöltlistán, de arra a kérdésre, hogy vajon Putyin hétfői intését követve kihúzták-e onnan a jelesebb üzletembereket, a forrás nem kívánt válaszolni.

Borisz Grizlov az új lista bemutatásakor egyebek között elmondta: a lista élén (Putyin személyében) a párt morális vezetője áll. Úgy vélte, a párt jelenlegi képviselőinek több mint fele újra helyet foglalhat az állami dumában, s az Egységes Oroszország erős többségre számíthat az alsóházban.

Tarolni fog a párt

Putyin bejelentését követően, hogy vállalja a lista vezetését, a szakértők úgy vélték: noha a legfrissebb prognózisok 52,8 százalékot, vagyis 237 szavazatot jósoltak a pártnak, Putyin indulása nyomán az Egységes Oroszország több mint 300 mandátumra számíthat a dumában, ahol a minősített többséghez 300 szavazat szükséges.

Az államfő ugyan hozzájárult ahhoz, hogy arcát használják a választási kampányban - mire a hivatalos hozzájárulást kiadták, a plakátok, filmek és szóróanyagok már rég elkészültek -, de szakértők szerint Putyin személyesen nem fog részt venni a kampányban, de nincs is erre szükség. Jelenléte a listán, valamint a "putyini terv" jelszava elegendő a sikerhez, legfeljebb a pártnak kell tennie e tervek megvilágítása érdekében - mondta kedden Gleb Pavlovszkij, a Hatékony Politika Alapítvány vezetője az Interfax hírügynökségnek.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×