eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 18. szombat Alexandra, Erik

Visszatérhetnek a tálibok?

Az afganisztáni NATO erők parancsnoka arra utalt, előfordulhat, hogy a külföldi erőknek jövő tavasszal ismét véres harcokat kell vívniuk, hogy visszafoglaljanak a táliboktól már megszerzett területeket.

Dan MacNeill tábornok, az afganisztáni NATO-erők főparancsnoka a BBC-nek adott interjújában elismerte: előfordulhat, hogy a tálibok a télen visszaszerzik a britek, kanadaiak, amerikaiak és hollandok által elfoglalt terület egy részét.

Kevés NATO-katona, sok áldozat

A kanadaiak és a britek különösen sok katonát vesztettek a helmandi harcokban. Eddig az volt a taktikájuk, hogy elűzték a folyóvölgyekből a tálibokat. Ezeket a területeket aztán az Afgán Nemzeti Hadsereg veszi át, de a NATO-tábornok szerint nem biztos, hogy tartani tudják majd a térséget.

Egy brit katonai szakértő megjegyezte, hogy a közel Angliával megegyező nagyságú területet nyolcezer britnek kell ellenőriznie.

Lassan halad az afgán hadsereg kiképzése


Tudósítók megjegyzik: a tálibok ellen harcoló, de a polgári áldozatok miatt nem szívesen látott külföldi erők akkor tudnak távozni, ha az afgán hadsereg elég erős lesz, hogy saját maga is megbírkózzon a feladattal.

A tálib ellenállás mértékét jelzi, hogy a tartományból érkező legfrissebb hírek szerint a NATO-erők a héten 170 fegyverest öltek meg és egy katonát veszítettek.

Többezer lázadót öltek meg az idén

A tálibok februárban rohanták le a helmandi Musza Kalát és a város ellenállásuk egyik fő gócpontjávává vált.

A koalíciós erők az idén eddig 173 katonát veszítettek Afganisztánban és azt állítják, hogy 4000 lázadót öltek meg.
A harcoknak és rossz célpontok ellen végrehajtott támadásoknak ugyanakkor többszáz polgári áldozata is volt.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×