eur:
396.84
usd:
355.48
bux:
74510.83
2024. szeptember 28. szombat Vencel

A szerzetesek elleni lépések nem vették el a tüntetők bátorságát

Miközben a burmai hatóságok csak néhány halottról beszélnek az erőszakkal feloszlatott tüntetések kapcsán, addig külföldi diplomaták és ellenzéki aktivisták is azt állítják, az áldozatok száma ennek többszöröse. A karhatalom közben korlátozni próbálja a híreket azzal, hogy tovább nehezíti az internethez való hozzáférést és a külföldi hívásokat.

A burmai junta erőszakos fellépése ellenére továbbra sem sikerült elfojtani a kormányellenes mozgalmat.

Bár a hatalom megtiltotta, hogy ötnél több ember "gyülekezzen", és úttorlaszokat állított fel, sok tiltakozó kerülőutakon próbál bejutni Rangun központjába.

A BBC tudósítása szerint ez egyes csoportoknak sikerült is, őket azonban rövid időn belül gumibotokkal és könnygázzal támadták meg a rendőrök. Ennek ellenére a feloszlatott csoportok időről-időre újra megjelentek az utcákon.

Ostromzár alatt a kolostorok

A rezsim ostromzár alá vette az ország öt legfontosabb buddhista kolostorát, hogy elejét vegye a szerzetesek tömegeket megmozgató tiltakozásának.

A londoni Guardian burmai bloggerekre hivatkozva azt írja, hogy a hadseregen belül is nő az elégedetlenség, és egyes katonák megtagadták a tűzparancsot. Katonatisztek egy csoportja pedig a tüntetőket támogató levelet írt.

Jóval több a halott, mint állítják


Az első halálos áldozatokról szóló hírek után máris megindult a nyilatkozatháború az erőszak mértékéről. A burmai hatóságok csütörtökön kilenc halottról beszéltek - köztük volt Nagaj Kendzsi ötvenéves japán újságíró is -, miközben az ellenzék és külföldi diplomaták is azt állítják, hogy ennél jóval nagyobb az áldozatok száma.

Az ausztrál nagykövet azt mondta: szemtanúktól úgy értesült, hogy tüntetések helyszíneiről jóval több halottat vittek el, mint amennyit a hatóságok elismertek.

A junta közben még inkább próbálja akadályozni a hírek áramlását. Rangunban nem lehet hozzáférni az internethez, amelynek segítségével az aktivisták eddig külföldre juttatták mobiltelefonon felvett videóikat.

Az olimpia bojkottja a megoldás?

A Mianmarral foglalkozó nyugati blogokon ezzel párhuzamosan parázs vita folyik arról, hogy miként lehetne segíteni a tüntetőknek.

Egyre erősebbek azok a hangok, amelyek a pekingi olimpia bojkottjára hívnak fel, hogy így kényszerítsék ki a burmai rezsimet eddig elfogadó Kína határozott állásfoglalását.

Néhány hónapja Kína és Szudán jó viszonya miatt szólítottak fel bojkottra a darfúri helyzet miatt aggódó aktivisták.

Közben szombaton Burmába érkezik Ibrahim Gambari, az ENSZ különmegbízottja. Az, hogy a junta beengedi az országba, arra utalhat, hogy a katonai vezetés igyekszik magát civilizált kormánynak beállítani.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×