eur:
396.96
usd:
355.96
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Meztelenül küzdenek a politikai hatalomért

Lengyelország valódi politikai problémája a férfisovinizmus, vélik egy új politikai tömörülés, a Nők Pártja támogatói, akik közül heten meztelenül szerepelnek a szervezetet népszerűsítő plakátokon.

A Nők Pártja alapítója, Manuela Gretkowska szerint a politikát Lengyelországban kizárólag a férfiak vezetik, úgy, hogy az más férfiaknak jó legyen.

Az írónő szerint a nők státusza az országban leértékelődött, főleg azóta, hogy Jaroslaw Kaczyinski konzervatív kormánya került hatalomra, éppen ezért úgy érzi: változtatni kell.

A párt ingyenes fogamzásgátlást szeretne, jogot a fájdalommentes szüléshez, kiterjesztett gyermekellátást, tagjai emellett remélik, hogy egyre több nőgyógyász lesz az országban, és azt is, hogy hamarosan ugyanakkora fizetést és nyugdíjat kapnak, mint a férfiak.

Meztelenül, elszántan

Hogy felhívják magukra a figyelmet, a Nők Pártja tagjai nekivetkőztek: óriásplakátjaik, amelyeken hét nő meztelenül pózol, Lengyelország-szerte láthatóak.

"A plakát célja volt, hogy összetörje a sztereotípiákat a politika anakronisztikus világában. Szépek, meztelenek és büszkék vagyunk" - mondta Manuela Gretkowska.

A plakát - amelyen a 43 éves írónő is szerepel - megdöbbentette a lengyel katolikusokat. A papok aggodalmuknak adtak hangot, míg a kormánykoalícióban többségben lévő Jog és Igazságosság pártjának tagjai úgy vélték: a képekkel sértik a szavazókat.

"Ez nem pornográfia - magyarázta Manuela Gretkowska -, semmi sem utal benne a szexre, az arcunk intelligens, büszke és elszánt."

Akár sikeresek is lehetnek

A plakát valóban nem felkavaróbb, mint egy falinaptár, amelyen lányok szerepelnek. Igaz, hogy a rajta látható nők meztelenek, de kényesebb területeket egy tábla fedi, amelyen az áll: A Nők Pártja - Lengyelország egy nő.

A felmérések szerint a párt jelenleg három százalékon áll, így még nem jutna be a parlamentbe, de közvélemény-kutatások kiderítették, hogy a lengyel nőknek akár 60 százaléka is hajlandó lenne erre a politikai tömörülésre szavazni október 21-én.

A párt mellé állt több lengyel híresség is. Támogatja a szervezetet az ország egyik vezető színésznője, Krystyna Janda, Kayah, az énekesnő, és a boxolónő, Angieszka Rylik is.

Harc a passzivitás ellen

Manuela Gretkowska akkor határozta el, hogy pártot alapít, amikor hallotta egy gdanski lány történetét, akit saját osztályának fiú tagjai molesztáltak az iskolában. A diák később öngyilkos lett. Az írónőt az döbbentette meg, hogy a többi lány nem segített az áldozatnak: csak nézték, mit tesznek vele a fiúk.

"Összefüggést láttam az osztály lányainak passzivitása és aközött, hogy a nők nem tesznek semmit, amikor a politikusok az abortusztörvény szigorítását tervezik" - emlékezett vissza az írónő.

Õ maga is római katolikus, bár a többséghez képest meglehetősen liberális. Tisztában van vele, hogy a lengyel nőket megosztja a kérdés. "Ha egymás ellen akarod fordítani a lengyel asszonyokat, beszélj a terhességmegszakításról" - mondta.

Lengyelországban a nők 55 százaléka - hat millió asszony - háztartásbeli, kívül marad a munkaerőpiacon. A legtöbben férfipartnerük fizetéséből vagy szerény állami támogatásból élnek.

Ugyancsak jellemző, hogy bár a politikai pártok egyenlő lehetőségeket kínál a női politikusoknak, nevük leginkább a választási listák végén áll, így ritkán érnek el sikereket.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×