eur:
396.96
usd:
355.94
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Az iráni elnökkel tárgyalt az ENSZ-főtitkár

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel augusztusban kötött megállapodás betartására szólította fel Mahmúd Ahmadinezsád iráni elnököt az ENSZ főtitkára.

Az ENSZ által kiadott közlemény szerint Ban Ki Mun az iráni elnökkel a világszervezet New York-i székhelyén tartott találkozóján azt is szorgalmazta, hogy Irán tegyen eleget a Biztonsági Tanács határozatainak, amely az urándúsítás felfüggesztésére kötelezi az ázsiai országot. Ban méltatta Teheránnak az afganisztáni "béke és biztonság megteremtésében" játszott szerepét.

Ahmadinezsád a találkozón szükségesnek nevezte a világszervezet rendszerének átalakítását, ideértve a döntések elfogadását és az ENSZ szakosított szervezeteinek munkáját. Az iráni elnök teheráni látogatásra hívta meg az ENSZ-főtitkárt, aki úgy válaszolt, hogy eleget tesz a meghívásnak, "ha kedvező alkalom nyílik rá".

A Nemzetközi Atomenergia-ügynökség és Irán augusztus 21-én írta alá azt az emlékeztetőbe foglalt egyezséget, amely az iráni atomprogrammal kapcsolatos jelentősebb, még függőben lévő kérdések megválaszolásának menetrendjét tartalmazza. Iránnak az év végéig kell választ adni a felsorolt kérdésekre, sorban, egymás után, s amennyiben mindet tisztázza, nem lesznek újabb kérdések múltbeli atomprogramjával és nukleáris tevékenységével kapcsolatban.

A Biztonsági Tanács két alkalommal rendelt el szankciókat Irán ellen amiatt, hogy az nem hajlandó felfüggeszteni urándúsítási munkálatait. A BT öt állandó tagja és Németország pénteken tart külügyminiszteri szintű értekezletet, hogy egyeztessenek az újabb büntetőintézkedésekről. Teherán azzal fenyegetőzik, hogy felülvizsgálja az együttműködés jelenlegi szintjét a NAÜ-vel, ha a BT újabb szankciós határozatot fogad el.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Bemutatta Zelenszkij a győzelmi tervét, Marinivka elesett - Híreink az orosz-ukrán háborúról pénteken

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök bemutatta Joe Biden elnöknek és Kamala Harris alelnöknek új győzelmi tervét. Az amerikai elnök bejelentette, hogy Ukrajna megkapja a háború egyik legnagyobb, 8 milliárd dolláros fegyvercsomagját, benne JSOW szárnyas bombákkal. Tegnap elesett Ukrainszk a donyecki fronton, ma pedig Marinivka. Közben Vuhledárba is betörtek az orosz katonák. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×