eur:
396.96
usd:
355.96
bux:
74510.83
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Megbékélési találkozón robbantott egy öngyilkos merénylő Irakban

Legkevesebb húsz ember, köztük Baakúba rendőrkapitánya vesztette életét hétfőn az iraki város közelében elkövetett öngyilkos merényletben, amelynek célpontja egy síita-szunnita megbékélési találkozó volt - közölte a rendőrség.

A támadó a találkozónak otthont adó síita mecset bejáratánál összegyűlt tömegben robbantotta fel a testére erősített robbanóövet, miközben a biztonsági őrök motozták. A baakúbai rendőrkapitányon kívül - aki egyben Dijála tartomány közlekedésrendészetének vezetője is volt - két másik magas rangú rendőrtiszt is a halottak között van, egyikük Dijála tartomány műveleti főnöke. A robbantásban harmincan megsérültek, köztük Baakúba legfőbb síita vallási vezetője és Dijála kormányzója, valamint több tartományi vezető.

A találkozót az 1920-as Forradalom Brigádjai szunnita lázadócsoport és a Mahdi hadserege síita milícia összebékítésére hívták össze as-Sifta faluban. Mindkét fél részéről számos tisztségviselő, valamint sok helyi elöljáró, vallási és törzsi vezető kapott meghívást a rendezvényre. A részvevők éppen a ramadán havi böjtöt megtörő esti étkezésre gyülekeztek, amikor a robbantás történt.

Az amerikai és az iraki erők az utóbbi néhány hónapban számos offenzívát indítottak a tartományban az al-Kaida nemzetközi terrorhálózat iraki szárnya ellen, amelynek fegyveresei elözönlötték Dijála egy részét, beleértve székhelyét, Baakúbát is. Amerikai katonai parancsnokok korábban úgy nyilatkoztak, hogy a hadműveleteknek köszönhetően javult a közbiztonság a térségben.

Címlapról ajánljuk

„Volt, amikor eltúloztuk a Covid-fenyegetést”

Eltúloztuk a Covid-fenyegetést – erről beszélt Anglia tiszti főorvosa a Nagy-Britanniában máig folyó pandémiavizsgálat során. Az ajánlások miatt szerinte például szívbetegek nem mentek kórházba.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.30. hétfő, 18:00
Kövér László
az Országgyűlés elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×