eur:
389.29
usd:
362.98
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Lecserélik a Malina Hedvig ügyében nyomozókat és az ügyészeket

Szlovákia legfőbb ügyésze hétfőn úgy döntött, hogy a Malina Hedvig ellen folyó eljárásban eljáró nyomozókat és ügyészeket leváltja, és helyükbe újakat állít.

Dobroslav Trnka döntéséről hétfőn este adott hírt egy internetes szlovák hírportál. Eszerint a legfőbb ügyész továbbra sem találta helyénvalónak a nyitrai magyar egyetemista elleni támadás ügyében sietősen lezárt nyomozás újbóli megnyitását, hanem a lány ellen folyó nyomozásban eljárni hivatott emberek helyébe állított másokat.

A legfőbb ügyész a belügyminiszterrel, Robert Kalinákkal folytatott egyeztetése nyomán hozta meg a döntést, miszerint az üggyel a továbbiakban egy öt személyből álló csoport foglalkozzon. Az öt emberből kettő ügyész, kettő rendőrségi nyomozó, egy pedig a belügyminisztérium operatív dolgozója. Az ügyészek közül az egyik a csoport munkájának ügyészi felügyeletére is megbízást kapott.

Az újonnan kinevezett munkacsoport két nyomozója a két ügyész jelenlétében ismét kihallgatja azokat a számba vehető személyeket, akiket a Hedvig ellen folyó eljárásban jónak lát meghallgatni. A lány ellen azért indult - a hatóság megtévesztése és hamis eskü gyanúja miatt - eljárás, mert két lakossági feljelentés érkezett ellene. A feljelentők szerint Malina Hedvig azzal gyanúsítható, hogy bemocskolta hazája jó hírnevét, amikor hamis feljelentésében a rendőrségen azt vallotta, hogy tavaly augusztus 25-én két bőrfejű azért támadta meg, mert magyarul beszélt. A feljelentők egyike időközben öngyilkos lett, a másikról kiderült, hogy korábban a szlovák titkosszolgálat (SIS) tisztje volt.

A legfőbb ügyész hétfői bejelentése kapcsán azt is tudni lehet, hogy az öttagú csoport azt a nyitrai bőrfejűt is kihallgatja majd, aki a rendőrség szerint korábban már "golyóálló alibit igazolt". Az illetőt azonban egy nyitrai férfi a televízió nyilvánossága előtt később Hedvig egyik támadójaként jelölte meg.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
Szép pluszban zárt Amerika

Szép pluszban zárt Amerika

Vegyes mozgásokat láttunk ma a nemzetközi részvénypiacokon, Európában a befektetők a Fed tegnapi üzeneteit emésztették, miközben tovább dübörgött a gyorsjelentési szezon is, például Európa legnagyobb cége, a gyógyszergyártó Novo Nordisk, valamint a Shell is ma jelentett - mindkét cég megverte az elemzői profitvárakozásokat. A vezető amerikai indexek egy százalék körüli pluszban fejezték be a napot. Ezzel a mai napi izgalmaknak még nincs vége, hiszen az amerikai zárás után jelent majd az Apple is, amely jelenleg a világ második legértékesebb cége a Microsoft után.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×