eur:
396.51
usd:
354.08
bux:
74785.78
2024. szeptember 27. péntek Adalbert

Megjelent a kéknyelv-kór Angliában

Megjelent a kéknyelv-kór Nagy-Britanniában, ahol ezt az állatbetegséget eddig soha nem észlelték. A brit környezetvédelmi, élelmezési és vidékügyi minisztérium (Defra) szombat esti bejelentése szerint a vírust egy szarvasmarhában mutatták ki, a kelet-angliai Ipswich környékén.

Az egyik szúnyogfajta - Culicoides imicola - által terjesztett betegség minden kérődzőfélére veszélyes, de járványszerűen nem terjed az állatok között, csak a fertőzött rovarok által, és az emberre nem jelent egészségügyi kockázatot.

A Defra szombati hivatalos közleménye hangsúlyozza, hogy nem állatjárványról van szó, és az érintett farmon csak a beteg tehenet ölik le.

A kéknyelv-betegséget, amely a szájban és környékén vérzéseket, valamint táplálkozási nehézségeket és bénulást is okozhat, korábban elsősorban Afrikában és a mediterrán térségben észlelték, de az utóbbi időszakban több ezer eset fordult elő Európában is, ezért a brit állategészségügyi hatóságok tartottak nagy-britanniai megjelenésétől.

Címlapról ajánljuk
Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Hetvenedik születésnapja alkalmából „megbocsátott” Angela Merkelnek Friedrich Merz

Egy virágcsokorral igyekezett bizonyítani Friedrich Merz, hogy már nem neheztel Angale Merkelre. A korábbi, tizenhat évig regnáló kancellárt ugyanis a CDU jelenlegi elnöke, egyben kancellárjelöltje köszöntötte 70. születésnapja alkalmából. Igaz, a CDU székházában tartott ünnepség kissé megkésett, mivel az ünnepelt július 17-én töltötte be a kerek életévet.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.27. péntek, 18:00
Steinbach József
a Magyarországi Református Egyház Zsinatának lelkészi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×