eur:
389.16
usd:
361.38
bux:
68431.13
2024. május 6. hétfő Frida, Ivett

A bűnt is importálják a bevándorlók

Bár igen alacsony órabérért dolgoznak és bármit elvégeznek, amit egy angol nem, mégis számos bosszúságot okoznak a briteknek a kelet-európai munkavállalók. Például azzal, hogy sokkal több bűncselekményt követnek el, mint a helyiek.

A Nagy-Britanniában érkező vendégmunkások nemcsak a munkaerejüket, hanem a jogkövető vagy éppen hogy nem jogkövető attitűdjüket is magukkal viszik a szigetországba, ezzel pedig nem kis bosszúságot okoznak a helyieknek.

Cambridgeshire rendőri vezetője elmondta, hogy a kelet-európai munkavállalók közül sokan kést hordanak maguknál, másoknak pedig nem okoz gondot, hogy ittasan a volán mögé üljenek.

Csoportokban élnek

Cambridgeshire-be és a szomszédos megyékbe 2004 óta 83 ezer munkavállaló érkezett. Általában nagy csoportokban élnek, hiszen ha egyszer valaki talált munkát, az már tud szerezni az otthonlévőknek is.

A helyi rendőröknek pedig eddig nem ismert bűntényekkel kell megbirkózniuk. Nehezen boldogulnak például az egy nemzetiségi csoporton belüli bűntényekkel. Nemrég egy litván férfi ölt meg egy másik litvánt. Az esetet Litvániában valószínűleg könnyen felgöngyölítenék, az angol rendőröknek azonban ez hatalmas gondot okozott a nyelvi és a kulturális különbségek miatt.

Anyagilag is megterhelő

Az egyik rendőrnek az eset kapcsán hosszú időt kellett eltöltenie Litvániában, s ez anyagilag is megterhelte a rendőrséget.

A hatóságoknak az is sok problémát ad, hogy a megyében élők 90 különböző nyelven beszélnek, és sokakkal nem nagyon tudnak angolul szót érteni.

Londonban pedig az év első felében 5 bűntényből már több mint egyet külföldi állampolgárok követtek el.

A britek azzal tisztában vannak, hogy az olcsó munkaerő gazdasági előnyt jelent az országnak, de felismerték, hogy a kelet-európai munkavállalók ottléte miatt egyes területen a kiadásaik is nőnek. A rendőrség fenntartása például sokkal többe kerül.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×