eur:
387.81
usd:
357.65
bux:
68070.56
2024. május 17. péntek Paszkál

Viharrá szelidült, de így is pusztított Wipha

Hajnalban még az utóbbi évtized legveszélyebbnek tartott tájfunjaként érte el a Wipha Kína keleti partvidékét, mostanra viszont visszaminősítették trópusi viharrá. Érkezése előtt Sanghajban és környékén 2 millió embert evakuáltak. Bár a vártnál enyhébb volt a vihar, így is több száz házat elpusztított.

Elmaradt a látványos katasztrófa, amitől Sanghaj, Kína vezető pénzügyi központja és az ország egyik leggyorsabban fejlődő metropoliszának lakói tartottak.

A Wipha tájfun ugyanis jobbára elkerülte a várost és később trópusi viharrá szelidült. A természeti csapásnak eddig egy ismert halálos áldozata van, egy férfi, aki egy elektromos kapcsolószekrény melletti tócsába lépett.

A vártnál enyhébb vihar így is elpusztított közel hétszáz házat, és több faluban megszakadt az áramellátás.

Milliókat evakuáltak

A 20 milliós Sanghajban az akkor még tájfun kategóriájú Wipha érkezése előtt bezárták az iskolákat, leállították a tömegközlekedést és a veszélyesnek minősített otthonokból és környékbeli falvakból kétmillió embert költöztettek ki.

A szárazföldet elérve a szél sebessége fokozatosan száz kilométer per órásra "szelídült", de még Sanghajtól kétszáz kilométerre is fákat csavart ki, az eső pedig vízzel árasztotta el több város utcáit.

A női foci-világbajnokság is csúszik miatta

A thai női nevet viselő vihar miatt elhalasztották a Sanghajban tartott női labdarúgó-világbajnokság meccseit, a Norvégia-Ghána mérkőzést például csütörtökre tették át, ráadásul egy másik városba.

A Wiphát kísérő szél sebessége eredetileg több mint 250 kilométer per óra volt, ezért tartottak attól, hogy hatalmas puszítást okozhat.

A kínai partokra lezúduló Winnie tájfun 1997-ben 236 ember halálát okozta.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Csillapítás – „Száz napos békére” tesz kísérletet Szlovákia

Több új hír, információ és találgatás jelent meg a Robert Fico szlovák miniszterelnök elleni merénylet óta. Robert Fico mindenesetre kommunikál, a Legfőbb Ügyészség tájékoztatási zárlatot rendelt el, hétfőn viszont bejelentést tesznek a hogyan továbbról Szlovákiában. A védelmi miniszter a korlátozások helyett most „a társadalom megnyugtatására összpontosít”.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.17. péntek, 18:00
Sándor Ildikó
néprajzkutató, a Hagyományok Háza Közművelődési és tudományos szakcsoport vezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×