eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 5. vasárnap Adrián, Györgyi

Terrorkülönítménnyel bomlasztotta a rendet a Stasi

Sokan már a kommunizmus bukása előtt feltételezték, hogy a keletnémet titkosszolgálat, a Stasi aktívan együttműködött azokkal az erőkkel, amelyeknek célja Nyugat-Németország bomlasztása volt. A Stasi egykori vezető munkatársai ugyan váltig tagadják, hogy szervezetük részt vett olyan akciókban is, amelyek emberéletet követeltek, de egyre több jel cáfolja ezt az állítást. Most a tekintélyes amerikai újság, a The Wall Street Journal közöl újabb részleteket.

1989. november 30-án pokolgép robbant a Deutsche Bank elnökének páncélozott gépkocsija alatt. A robbanás ereje darabokra tépte a rendkívüli biztonsági berendezésekkel felszerelt autót, és utasa, Alfred Herrhausen a helyszínen elvérzett, míg sofőrje kisebb sérüléssel túlélte a merényletet.

A helyszínen talált röpcédulákon az állt, hogy a robbantást a Vörös Hadsereg Frakció nevű szélsőbaloldali szervezet emberei követték el. A nyomozókat megdöbbentette az a technikai felkészültség, amellyel a merényletet végrehajtották, és később az, hogy végül egyetlen tettest sem tudtak kézre keríteni.

A The Wall Street Journal című amerikai napilap most dokumentumokat idéz, amelyek szerint a hírhedt Stasi, az egykori keletnémet titkosszolgálat már a '80-as évek elején terrorkülönítményt hozott létre, amelynek feladata a nyugati országok, kiváltképpen a Német Szövetségi Köztársaság rendjének bomlasztása volt.

Ennek során 1982-ben sikeres kísérletet hajtottak végre azzal a céllal, hogy kiderítsék, miként lehetne távirányítással bombát robbantani egy páncélozott gépkocsi alatt. A lap utal arra, hogy ezt a szupertitkos Stasi-különítményt a '80-as évek végén feloszlatták, de belbiztonsági szakértők nem zárják ki a további együttműködést a Vörös Hadsereg Frakcióval.

A Spiegel című hírmagazin ezzel kapcsolatban idézte az üggyel foglalkozó karlsruhei legfőbb ügyészséget, amely csak annyit erősített meg a Wall Street Journal jelentését illetően, hogy minden irányban újraindítják a vizsgálatot az 1989 novemberében történt merénylet hátterének felderítésére.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Sós Csaba: itt még komoly ütközések lesznek

Még bő 50 napig szerezhetnek indulási jogot az úszók a párizsi olimpiára. Sós Csaba szövetségi kapitány több számban is nagy csatát vár a lehetséges magyar indulók között, ugyanis számonként és nemzetenként legfeljebb ketten indulhatnak az olimpián. Arról is beszélt, hogy a 15 éves Jackl Vivien nemzetközi szintű klasszis lesz a következő időszakban.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Kiszivárgott Trump súlyos terve, máris újabb segélyt kaphatnak az ukránok - Ukrajnai háborús híreink vasárnap

Szombaton kiderült, hogy Donald Trump újbóli megválasztása esetén a NATO-tagállamokat arra kényszerítené, hogy védelmi kiadásaikat a GDP 3 százalékára emeljék, reagálva ezzel az Oroszország és Kína jelentette fenyegetésekre, miközben az Ukrajnának nyújtott támogatást nem számítaná bele ebbe a keretbe. Eközben a G7 országok vezetői tárgyalásokat folytatnak egy olyan javaslatról, amelynek értelmében Ukrajnának 50 milliárd dollár értékű segélyt nyújtanak, amit az Európában befagyasztott orosz vagyonból származó nyereségből finanszíroznának. Cikkünk folyamatosan frissül.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×