eur:
390.25
usd:
364.32
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Londonban bevált a dugódíj

Londonban 2003 februárja óta van dugódíj, amit most brit vidéki nagyvárosokban is készülnek bevezetni. Az intézkedés meghozta a várt eredményt: hétköznap könnyebb autózni Londonban.

A dugódíj bevezetését 2003 elején elégedetlenkedve fogadták a londoniak. Elsősorban a belvárosi üzletek, például az Oxford Street híres nagyáruházai tiltakoztak az üzleti forgalom visszaesésétől tartva.

A dugódíjat azonban csak hétfőtől péntekig kell fizetni és az angolok általában szombaton, újabban vasárnap végzik a nagybevásárlásaikat, amihez nem elég a metró vagy a busz, autóra van szükség. Vasárnap szinte valamennyi üzlet nyitva tart.

A forgalom, amely épp oly bénult volt, mint Budapesten csúcsidőben, valóban megjavult, és végre az autóbusz is használható tömegközlekedési eszközzé vált, különösen a buszsávok szaporodása után.

Most azt tervezi London polgármestere, hogy a légtisztaság érdekében felemelt dugódíjat vezet be a nagyobb kipufogógáz-kibocsátású autók ellen.

A dugódíjat nemrég emelték, jelenleg nyolc font, azaz körülbelül 2600 forint egy-egy alkalomra, viszont, ha a behajtás másnapján fizeti ki az autós, akkor tíz font, tehát mintegy háromezer hétszáz forint.

Az autós betér egy kijelölt trafikba, benzinkúthoz vagy parkolóhoz, leszurkolja a pénzt, nyugtát kap, és a rendszáma bekerül a számítógépes rendszerbe. Ha nem fizet, a gépkocsiját egy automata a behajtáskor lefényképezi, és máris postázzák a fényképes büntetést.

A dugódíj alá eső területet épp a közelmúltban terjesztették ki, most már akkora, mint egész Budapest. Az intézkedés hatására persze ismét zúgolódni kezdtek.

Kezdetben reggel héttől este hétig tartott a dugódíj érvénye, ezt újabban este hatra csökkentették, mert a színházba, hangversenyre, moziba igyekvők panaszkodtak.

Lényegesen kevesebben ülnek autóba a dugódíj bevezetése óta, a London belvárosában elkért parkolási díjak amúgy is csillagászatiak, és az ellenőrök kegyetlenül büntetnek, mert eszerint kapnak prémiumot.

A buszjáratokat ugyan sűrítették, de a metrón csúcsforgalmi időben nagyon nagy a zsúfoltság.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Dobrev Klára a Ligetben: "fogd be a szádat, magyar dolgozó, mert különben kirúgunk, ezt üzeni Orbán Viktor kormánya"

Európai fizetéseket, európai nyugdíjat, európai egészségügyet, európai béreket sürgetett a Demokratikus Koalíció, az MSZP és a Párbeszéd európai parlamenti (EP-) listavezetője szerdán Budapesten. Dobrev Klára közölte, erős Európát akar, amely minden magyarra tud vigyázni, akkor is, ha a kormánnyal szemben kell megvédenie őket.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×