eur:
389.02
usd:
361.9
bux:
68900.51
2024. május 9. csütörtök Gergely

Rejtélyes légicsapás a sivatagban: a szálak messzire vezetnek

A Sunday Times című brit lap információi szerint Izrael Észak-Koreából származó nukleáris berendezéseket semmisített meg Szíria területén a hónap elején.

A lap úgy tudja, hogy az akcióban a zsidó állam légierejének 69. százada vett részt. Az F-15-ös vadászbombázók éjszaka repültek be Szíria légterébe, és egy, az iraki határtól ötven kilométerre fekvő célpontot támadtak.

A földön egy kommandós csapat segítette a támadást azzal, hogy lézersugarakkal célra vezették a repülőgépeket. A támadás célpontja egy föld alatti raktár volt.

A támadásról a szíriai kormány nem közölt pontos részleteket. Szíria szeptember 12-én emelt panaszt az ENSZ-ben a légtérsértés miatt. Bassár Dzsaafari, az ország képviselője a szervezetben azt közölte, hogy a repülők szíriai célpontokat támadtak, de kárt nem okoztak.

A Times korábban úgy értesült, hogy a raktárban a Hezbollah radikális szervezet fegyverutánpótlását tartották, de az új feltételezések szerint a föld alatti bunkerban olyan nukleáris anyagok, eszközök voltak, amely Észak-Koreából származtak.

A támadást szeptember 12-én a Pentagon is megerősítette. Washington annyit hozott nyilvánosságra, hogy hat nappal korábban izraeli vadászbombázók legalább egy célpontot eltaláltak Szíria északkeleti részén.

Andrew Semmel, az amerikai külügyminisztérium munkatársa szerint elképzelhető, hogy Szíria "titkos szállítótól" nukleáris felszerelést kapott. Hozzátette: az országban több "külföldi szakember" is tartózkodott.

Észak-koreaiak voltak ott, ez nem kérdéses - vélekedett a szakértő, hozzáfűzve, hogy az ügybe a pakisztáni atombomba "atyja", Khan professzor által irányított hálózatot is bevonhatták.

A Sunday Times azt egyelőre nem tudni biztosan, hogy milyen célból kerültek a nukleáris anyagok Szíriába.

Egyes feltételezések szerint az eszközök a nukleáris programjával gazdasági segélyekért hivatalosan felhagyó Észak-Korea rejtett készletei voltak. Az is elképzelhető, hogy az eszközök Iránba tartottak, vagy esetleg Szíria szerette volna hadi potenciálját növelni.

A lap izraeli forrásokra hivatkozva azt írta, hogy a támadás előkészületei már késő tavasz óta folynak.

Egy izraeli forrás szerint a zsidó állam régóta tudja, hogy Damaszkusz rendelkezik vegyi töltetű robbanófejekkel, az atomtölteteket viszont nem tűri el a szomszédságában.

Egy közel-keleti szakértő, aki beszélt az izraeli akció résztvevőivel, a Washington Post című lapnak azt nyilatkozta: az akció időzítése összefüggésben lehet azzal, hogy három nappal korábban kikötött egy hajó Szíriában, amely hivatalosan cementet hozott Észak-Koreából, de a gyanú szerint nukleáris felszerelést rejtettek el rajta.

Feiszal Mekdad szíriai külügyminiszter-helyettes pénteken azt mondta, hogy országának "joga van visszavágni a légtere elleni izraeli agresszióra".

"Válaszolni fogunk minden izraeli agresszióra" - jelentette ki a politikus. Szavaira reagálva Cahi Hanegbi, a kneszet külügyi és védelmi bizottságának elnöke közölte: az izraeli hadsereg készen áll az ország megvédésére.

Címlapról ajánljuk
Megérkezett a kínai elnök Budapestre
videó, képek

Megérkezett a kínai elnök Budapestre

Este kilenc óra előtt szállt le Hszi Csin-ping gépe a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. Orbán Viktor és Lévai Anikó fogadta az elnöki párt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.09. csütörtök, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Felemás zárás a tőzsdéken

Felemás zárás a tőzsdéken

Szerda reggel kedvezőtlen hangulatban telt a kereskedés Ázsiában, ezt követően pedig ugyan reggel jó hangulatban indult a nap Európában, de a déli órákra megtorpant az emelkedés. A magyar tőzsde ma alulteljesítő volt, ami elsősorban az OTP eséséből adódott. A hazai nagypapírok közül nagyot ralizott azonban a Mol, a befektetők megkönnyebbültek a hírre, hogy a kormány szerint az üzemanyagkereskedők eleget tettek a kormány kérésének az elmúlt két hétben. Egyre rosszabra fordul a hangulat az amerikai tőzsdéken, nem kizárt, hogy megszakad ma az öt napja tartó emelkedő széria.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×