eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Viking hajót találtak a parkoló alatt

Egy viking hajóra bukkantak a régészek Nagy-Britannia egyik tengerparti kisvárosában. A maradványokról már hetven évvel ezelőtt is tudtak, ám akkor inkább elrejtették, hogy ne okozzanak gondot.

Egy munkás 1938-ban nekilátott, hogy parkolót építsen az egyik sörözőnek a nyugat-angliai Wirralban, Liverpool-tól nem messze. Az ásás közben három méter mélyen egy régi hajó pallóira bukkant.

Főnöke azonban azt mondta, hogy a maradványokat temesse vissza, amilyen gyorsan csak tudja, ha ugyanis kiderül, hogy egy régiség, akkor a feltárás hatalmas költséget és időt emészt majd fel.

Majdnem 70 évvel később azonban voltak, akik vállalkoztak arra, hogy fényt derítsenek a rejtélyre: mik is lehettek azok a deszkák a föld alatt. Munkájuk során egy radarral térképezték fel a parkolót, és kiderítették, hogy a mélyben egy viking hajó vesztegel.

Az egykori munkás, John McRae ugyanis akkoriban elmesélte családjának a történteket. A férfi 1991-ben meghalt, halála előtt azonban a fia rákérdezett: pontosan mit is látott a férfi az ásás közben.

Egy rajzot is készítettek az emlékekből, amelyet a fiú elküldött a Liverpooli Egyetem archeológiai tanszékére. A kutatók műszerekkel kezdték el vizsgálni a területet, a férfi által elmondottak alapján.

A műszerek pedig egy hajó formájú tárgyat jeleztek. A kutatásba bekapcsolódtak az Oslói Egyetem archeológusai is, akik szerint a föld alatt egy nagyjából 12 személyes viking hajó van.

A kutatók úgy vélik, hogy a város területén a X. században egy független viking miniállam volt.

Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×