eur:
387.07
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Diana hercegnő és az eltűnt kislány ügye

Kate McCann szinte az egész világon a gyermekét elvesztő anya szimbólumává vált. Vezetők és hírességek álltak a család mellé, akik kétségbeesetten keresték négyéves, kékszemű kislányukat. De mennyire tudatos az a médiakampány, ami a szülők közül kialakult?

McCann-ék Portugáliában töltötték a vakációjukat, itt tűnt el a négyéves Madeleine május 3-án. Aznap este a szülők egy néhány száz méterre az apartmanjuktól lévő étterembe mentek vacsorázni, de állításuk szerint az este folyamán többször ránéztek a gyermekekre, Madeleine-re és két kistestvérére. Az éjszaka folyamán azonban a kislány mégis eltűnt az ágyából.

Akkor még senki sem gondolta volna, hogy a történet ekkora nyilvánosságot kap majd, és arra a fordulatra sem számított senki, amely a múlt héten derült ki a kislány eltűnése kapcsán.

Vatikán, Downing Street

A gyermek szülei bekerültek a világsajtóba. Fogadta őket a pápa, ügyüket felkarolta a Downing Street is. Mindenki bekapcsolódott a "keressük meg Madeleine-t" kampányba.

Bár sokan gondolták azt, hogy a portugál rendőrség nem áll a helyzet magaslatán, a média mégis úgy érezhette: ők minden tőlük telhetőt megtettek; a történet újabb fejleményeit mindig a vezető hírek között, a címlapon hozták.

Az utazási cég segített

Hamarosan McCann-ék uralták a sajtót. Fiatal szülőként és orvosként nem nagyon lehetett tapasztalatuk abban, hogyan kell médiahírverést csapni. De szerencsére ott volt a nyaralásukat szervező utazási cég, amely mögött az üzleti világ egyik legnagyobb PR-cége áll.

A kislány eltűnése utáni első két hétben a cég egyik vezetője végig a szülők, valamint az egyre éhesebb média rendelkezésére állt.A volt kormányszóvivő is segített

Nem sokkal később a brit kormány is segítséget nyújtott a szülőknek a kampányhoz azzal, hogy Portugáliába küldték Sheree Dodd-ot, a Daily Mirror egykori újságíróját, aki hosszú időn át volt kormányszóvivő, hogy ő segítse a családot a médiaszereplésekben.

Néhány hét múlva azonban helyét egy még magasabbról érkezett személy váltotta fel, Clarence Mitchell, egykori BBC műsorvezető, aki jelenleg a kormány egyik vezető médiatanácsadója.

Kezdetben a beszámolók azt sugallták, hogy a család vonakodik elhagyni Portugáliát az elveszített gyermekük nélkül. Később azonban mégis hajlandóak voltak külföldre utazni, elmentek Rómába, ahol fogadta őket a pápa.

Ami csak Dianának sikerült

Ez pedig még inkább segítette őket annak az imidzsnek a felépítésében, amely még a múlt héten is övezte őket. Onnantól kezdve Madeleine nem mindennapi kék szeme rendszeresen a címlapokon szerepelt. Egyre másra jelentek meg a hirdetések, amelyek mind az eltűnt kislányra hívták fel a figyelmet.

Ez egy idő után már visszatetsző volt sokak számára, főleg akkor amikor a mozik a gyermekeknek vetített Shrek előtt is a borzalmas eseményre hívták fel a figyelmet. Szülők tiltakoztak, mondván: gyermekükben félelmet keltett a hirdetés.

A szülők pedig számos nyilatkozatot tettek. Szerepeltek televíziós műsorokban és eközben azt állították: maguk is meglepődtek azon, hogy mekkora szerepet kaptak a médiában, de mint mondták, úgy vélik, mindez hozzásegíti őket ahhoz, hogy megtalálják gyermeküket. McCann-éknek még saját szóvivőjük is lett.A család ezzel elérte, hogy május 3. óta a Madeleine McCann név az egyik legkeresettebb szó lett az internetes keresőkön.

Sőt, azt is, hogy a brit országos napilap, a Daily Express majdnem minden nap a címlapjára tette a kislány fényképét. Ezt eddig egyetlen embernek sikerül elérnie: a britek másik szőke hercegnőjének, Dianának.

A múlt héten azonban ügyük váratlan fordulatot vett. A rendőrség abban az autóban is a kislány holttestének nyomaira bukkant, amelyet csak a gyermek eltűnése után egy hónappal bérelt a család.

A fordulat

Az kezdettől fogva nem világos, hogyan hagyhatták a szülők a kisgyermeküket magukra a lakásban, az utóbbi időben egyre több ellentmondásra derült fény. Mindezek oda vezettek, hogy mostanra mindkét szülőt gyanúsítottként kezeli a rendőrség, azzal vádolják őket, hogy ők maguk ölték meg gyermeküket.

Bár történetük már sokaknak kínos, a pápával való találkozásukról szóló beszámoló például azonnal lekerült a Vatikán honlapjáról, mihelyt gyanúsítottá váltak, a média már nem ereszti el a sztorit.

A házaspár szinte minden lépését élőben tudósítják, legutóbb azt, hogy visszatértek Nagy-Britanniában lévő otthonukba. Az olvasók értesülhettek arról is, hogy akár egy évig is eltarthat, míg tisztázódik az ügy.

Sőt, aki akarja, továbbra is sajnálhatja a szülőket, akik a sajtó beszámolói szerint jelenleg attól rettegnek, hogy elveszik tőlük kétéves ikreiket, ha továbbra is egy gyilkosság gyanúsítottjaként kezelik őket.

Szerző: Egeresi Tünde

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×