eur:
387.04
usd:
355.95
bux:
68088.24
2024. május 20. hétfő Bernát, Felícia

Slota: Hülyeséggel határos a magyar-szlovák megbékélés

A hülyeséggel határos naivitásnak nevezte vasárnap a magyar-szlovák megbékélés eszményét Ján Slota egy szlovák televíziós vitaműsorban.

A pozsonyi kormányhoz tartozó Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöke az ellenzéki szlovák Kereszténydemokrata Mozgalom (KDH) elnökével vitatkozott a szlovák kereskedelmi televízió, a Markíza stúdiójában.

Pavol Hrusovsky, aki 2003-ban a szlovák parlament házelnökeként egy emlékezetes újévi beszédében a hamis szlovák történelemszemlélettel való leszámolást és a megbékélést sürgette, most ismét a kölcsönös bocsánatkérés mellett szólt.

A szlovák bocsánatkéréstől harciasan elzárkózó Slota viszont azért kardoskodott, hogy igenis "a magyarok kérjenek bocsánatot a gaztetteikért", hogy 1938 után, a visszacsatolás évei alatt "felaggatták, kínozták, gyilkolták a szlovákokat".

Slota az 1938 utáni magyar gaztetteket bizonyítandó az 1907-es csernovái tragédiaként jegyzett esetet emlegette fel. A Rózsahegy (Ruzomberok) melletti Csernován (Cernová), az ellentmondásos történelmi személyiségként jegyzett szlovák pap-politikus, Andrej Hlinka szülőfalujában a helyiek fellázadtak, amiért a megyéspüspök Hlinkát kitiltotta a helyi templomszentelési ünnepségről. A magyar csendőrök a lázadók közé lőttek, és tizenhárom embert megöltek. Slota adatai szerint az áldozatok tizenhatan voltak.

A megbékélési forgatókönyv az utóbbi napokban Hrusovsky pártját is megosztotta, mert a KDH más vezetői csak akkor tartják elképzelhetőnek a kölcsönös bocsánatkérést, ha "Magyarország visszaszolgáltatja az 1867 és 1945 közti időszakban Szlovákiából elhurcolt műkincseket".

Követelésüket a Szlovák Tudományos Akadémia Művészettörténeti Intézetének vezetője indokolatlannak tartja. Szerinte ilyen alapon például a zólyomi várat és számos, Szlovákiában található magyar történelmi emlékhelyet le kellene bontani, és Magyarországnak visszaszolgáltatva ott kellene felépíteni.

lota vitapartnere, Hrusovsky fontos szerepet tulajdonít a kölcsönös bocsánatkérésnek. Szerinte ez nem a felejtést jelentené, hanem a közös történelmi nevező meglelését ígérné, mert ennyi nemzedékváltás után ennek már igazán eljött az ideje. Slota szerint az ilyen megbékélési szándék hallatlan ostobaság, a magyarok pedig kérjenek bocsánatot.

Címlapról ajánljuk
Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Drámai fotók a letarolt kishajóról, újabb részletek az eltűnt magyar fiatalokról

Hét magyar és egy olasz volt azon a kishajón, amelyet letarolt a szállodahajó Verőcénél. Eddig egy ember menekült meg, az olasz férfi. A kishajót is megtalálták már és kiemelték. Öt embert még keresnek. Ketten biztosan meghaltak.

Vége az extrém drágulásnak, erős nyári balatoni szezon jöhet

A munkaerőhiány enyhülésének és a vendéglátóipar magára találásának köszönhetően idén csak kisebb mértékű, 8-10 százalékos áremelkedés várható a Balatonnál. Járdi Roland, a vg.hu újságírója az InfoRádióban elmondta: kedvező hatással van az árszínvonalra az is, hogy négy évszakossá váltak a helyi szálláshelyek.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×