eur:
389.66
usd:
362.04
bux:
68002.24
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Újrakezdődött a küzdelem, a tét az új uniós alapszerződés

Az új uniós alapszerződés a fő téma az Európai Unió külügyminisztereinek pémteken kezdődött kétnapos találkozóján. A Reform Szerződés sarokpontjairól már politikai megállapodás született a június végi EU-csúcson, de szakértők szerint a megszövegezés így sem lesz problémamentes.

A német soros elnökséget lezáró június végi csúcstalálkozón kínkeservvel állapodtak meg az uniós állam- és kormányfők az alkotmány helyett megalkotott Reform Szerződés legfőbb elemeiről.

Az azóta eltelt bő két hónap alatt a tagállamok jogi szakértői mindezeket figyelembe véve lázasan dolgoztak a dokumentum megszövegezésén.

A kétnapos külügyminiszteri találkozón a tárcavezetők áttekintik, hogy áll a szerződés, és eleget tesznek-e az eddigiek a június végi megállapodásnak.

A makrancos úr

Az előző félévben a legtöbb borsot Lengyelország törte a tárgyalásokat levezénylő Angela Merkel német kancellár orra alá, ők ugyanis nem támogatták a jelenlegi szavazati rendszert felváltó új metódust, amely lényegesen csökkentette volna Lengyelország szavazati súlyát az Európai Tanácsban.

Lech Kaczynski elnök az utolsó órában adta be a derekát, de úgy, hogy Lengyelország könnyítést, illetve kimaradási lehetőséget kapott számos intézkedésben.

Az Európai Unió azonban "nem dőlhet hátra" - hívta fel az InfoRádió figyelmét a BruxInfo elemzője, a lengyelek ugyanis valószínűleg megpróbálnak majd trükközni, és saját javaslataikat becsempészni a szerződésbe.

Fóris György elmondta: a portugál elnökség erre felkészült. A portugálok nem nyitnak vitát, ha egy ország meg akarja kérdőjelezni a politikai szintű megállapodást, hanem lezárják a kérdéskört, és az októberi lisszaboni EU-csúcs elé utalják, mondván: ha valaki egy államfők által elfogadott kérdést boncolgatna, tegye azt államfők előtt.

Hiába a megállapodás, számos kérdés még nyitott. Elsősorban ezeket válaszolnák meg kétnapos ülésükön a külügyminiszterek.

Nem tisztázott egyelőre az Európai Parlament összetétele, az európai diplomáciai szolgálat hatásköre, és az úgynevezett Alapjogok Chartájának tartalma sem. Mindezekről várhatóan jelentést fogadnak el szombaton a tárcavezetők.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Jelentős támogatást kapnak a távhőszolgáltatók

Jelentős támogatást kapnak a távhőszolgáltatók

A kormány megtéríti a távhőszolgáltatók számára a nem lakossági vízdíjak év eleji egységesítéséből származó többletkiadásaikat, olvasható az Energiaügyi Minisztérium közleményében. Az ágazati szereplők támogatásairól szóló miniszteri rendeletmódosítást annak társadalmi egyeztetése után a közeljövőben kihirdethetik. A közel száz településen működő szolgáltatók együttesen 7 milliárd forinttal több forráshoz juthatnak 2024-ben.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×