eur:
389.49
usd:
361.89
bux:
68002.24
2024. május 4. szombat Flórián, Mónika

Politikai földrengést hozhat a nyomozás

Sikerült dekódolni azt a kazettát, amely egy évekkel ezelőtt csődbement szlovák pénzügyi szolgáltató haszonélvezőinek névsorát tartalmazza. A nevek nyilvánosságra hozatala akár politikai földrengést is okozhat.

A kassai székhelyű BMG Invest és a Horizont pénzügyügyi szolgáltató 2002-ben ment tönkre, több mint 14 milliárd koronás kárt okozva. Összesen csaknem 170 ezer ügyfélnek veszett oda a megtakarítása.

A csődbe jutott cég ügyvivője, akit időközben 11 és fél év szabadságvesztésre ítéltek, hogy bebiztosítsa magát, röviddel őrizetbe vétele előtt feljátszotta az összes ügyfél és intézmény nevét egy kazettára.

Az információkat négy ember kódolta PGP biztonsági jelrendszerrel, amit rendkívül nehéz dekódolni. A kazetta eddig tisztázatlan módon eljutott Vladimir Meciar volt kormányfőhöz, aki még 2004-ben átadta azt a bűnüldöző szerveknek.

A dekódolás csaknem 3 évig tartott, több tucat számítógép dolgozott éjjel-nappal a jelrendszer megfejtésén.

A főügyész első nyilatkozataiból arra lehet következtetni, hogy a lista sokak számára nagyon kellemetlen lehet.

Meciar még 2005-ben kijelentette: információi szerint számos politikus évi több mint 30 százalékos hasznot húzott betett pénze után, ám a csőd előtt időben figyelmeztetést kaptak, így ők nem szenvedtek kárt.
Azt egyelőre nem tudni, nyilvánosságra kerülnek-e a nevek, Dobroslav Trnka főügyész azonban már jelezte: nem zárható ki, hogy az ügyben újabb bűnvádi eljárásokra kerül sor.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Cservák Csaba: a júniusi választás anyagilag is fontos lehet a pártoknak

Anyagi szempontból is fontos az ellenzéki pártoknak, hogy jól szerepeljenek az idei európai parlamenti és önkormányzati választáson, mert azzal növelik az esélyüket arra, hogy 2026-ban, az országgyűlési választáson egy százaléknál jobb eredményt érjenek el, és állami támogatásban részesüljenek. Az InfoRádióban Cservák Csaba alkotmányjogász professzor beszélt arról, hogy az állam mikor és miért támogatja a választáson elinduló pártokat.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.06. hétfő, 18:00
Salát Gergely
a Pázmány Péter Katolikus Egyetem és a Magyar Külügyi Intézet munkatársa
Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Kulcsfontosságú adat jött - Mutatjuk a tőzsdei reakciókat

Határozott emelkedéssel zártak tegnap az amerikai tőzsdék, amelyet vegyes mozgások követtek Ázsiában. A tegnapi zárás után jelentett az Apple, amelynek sikerült megverni az elemzői várakozásokat és története legnagyobb sajátrészvény-vásárlását jelentette be, így az iPhone-gyártó árfolyama jelentős pluszban indította a mai napot. Délután fontos munkaerőpiaci adat érkezett az USA-ból, az amerikai foglalkoztatottak létszámának emelkedése messze elmaradt a várakozásoktól, és jócskán csökkent az előző hónaphoz képest áprilisban. A tőzsdék a nap első felében is a pozitív tartományban mozogtak, majd a munkaerőpiaci adat után begyorsult az emelkedés.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×