eur:
389.34
usd:
363.71
bux:
68123.99
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Már közel száz áldozata van Félixnek

Este már a százhoz közelített a Közép-Amerikában tomboló Félix-hurrikán halálos áldozatainak száma. Nicaraguában egyes túlélők azt állítják, hogy a kormány nem figyelmeztette őket időben a közelgő katasztrófára.

A Félix ötös, tehát a legpusztítóbb kategóriájú hurrikánként érte el a kedden Közép-Amerika térségét, először Nicaragua karibi partvidékét.

Puerto Cabezas város környékén a polgári védelmi alakulatok a tengerből halászták ki a holttesteket, miközben a családtagok a kidőlt fák között evezve keresték szeretteiket. A városi kikötőben a rendőrök 13 holttestet húzta ki a partra.

A hatóságok még további 25 halász holttestét találták meg, és péntek délután már 98 halottról beszéltek.

A még helyi viszonyok között is különösen szegény körzetben a túlélők egy része elmondta, hogy sok halász a tengeren tartózkodott a hurrikán érkezésekor, ugyanis a hatóságok nem figyelmeztették őket.

A Félix ugyanakkor nagyon hamar vált pusztító erejű hurrikánná - jegyezték meg tudósítók - ezért még azok egy része sem hitte el, hogy komoly vihar lehet, akit figyelmeztettek.

Hondurasban kevésbé volt súlyos a pusztítás, de jelentések szerint itt is életét vesztette egy ember. A mentőalakulatok emellett olyan, a világtól elvágott vidékekre próbálnak bejutni, ahol a Miskito indiántörzs él, amelynek tagjai nem voltak hajlandók elhagyni otthonukat.

Nicaraguát különösen súlyosan érintette a hurrikán, mivel az ország lakosainak 80 százaléka hivatalosan is szegénysorban él, sokuk kezdetlegesen felhúzott házakban.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×