eur:
389.3
usd:
362.69
bux:
68123.99
2024. május 3. péntek Irma, Tímea

Vádalkut köthet az ügyészség a megvert nyitrai diáklánnyal

A nyitrai járási ügyészség szerint akár vádalku vagy az eljárás ideiglenes felfüggesztése is elképzelhető Malina Hedvig ügyében.

A legnagyobb példányszámú szlovákiai napilap, a Novy cas nagy terjedelemben adta közre a tavaly augusztusban megvert nyitrai diáklány ügyében felkért szakértők elemzését, és párhuzamos interjút közölt Jaroslav Macekkel, a nyitrai kerületi ügyészség szóvivőjével, valamint Roman Kvasnicával, a lány védőügyvédjével.

A nyitrai szóvivő többnyire csak megismételte a nyomozók és az illetékes ügyészek eddigi véleményét; viszont válaszaiból az is kiderült, hogy véleménye szerint akadnának eszközök az ügy lezárására, sőt szerinte ez már rég megtörténhetett volna, ha az esetet nem kísérné akkora hazai és nemzetközi figyelem.

Tanúként még nem idézték be


Ilyen lehetőségként említette meg a bűnvádi eljárás feltételes leállítását vagy a vádalkut. A szóvivő szerint Malina Hedviget még mindig nem idézték be gyanúsítottként, pedig mint ismeretes hamis tanúzás vádjával eljárást indítottak ellene.

A védőügyvéd rámutatott arra, hogy miután tavaly szeptember elején Robert Kalinák belügyminiszter és Ján Packa, az országos rendőrfőkapitány személyesen jelentette be a nyomozás leállítását, valóságos "médialincselés" indult meg Malina Hedvig ellen.

Újságírók kényszerültek távozásra

Nyomásnak tették ki azokat az újságírókat, akik megkérdőjelezték a hatóságok eljárását. Emiatt kényszerült távozásra a közszolgálati TV-ből Eugen Korda ismert tévés személyiség, aki előzőleg oknyomozó riportfilmben igyekezett feltárni a Nyitrán megvert magyar egyetemista esetének körülményeit.

Hasonlóképpen távozott a köztelevízióból Stefan Hríb, egy népszerű éjszakai beszélgető műsor vezetője, aki rendszerint kényes kérdéseket firtatott a műsoraiban, s a tévétől való távozása után annak a hetilapnak lett a főszerkesztője, amelynek hasábjain a lány ügyében fordulatot kezdeményező írások megjelentek.

Súlyos mulasztások terhelik a rendőrséget

Az utóbbi időben azonban fokozatosan felszínre kerültek a nyomozók súlyos mulasztásai, legújabban pedig manipulációi is. Feltűnést keltett, hogy csaknem egy évvel a nyitrai incidens után az országos rendőrfőkapitány is elismerte, hogy Malina Hedviget mégis bántalmazhatták.

Erre a bejelentésre a védőügyvéd szerint a rendőrfőkapitány főleg azért kényszerült, mert minden beavatott rendőr tudta: legalább huszonöt olyan tanú létezik - köztük tíz orvos, illetve nővér -, akik a bántalmazását követő órákban személyesen győződtek meg Malina Hedvig fizikai és lelki állapotáról.

A nyomozók és a járási ügyész csak azért dönthetett a nyomozás leállításáról, mert érezték maguk mögött feletteseik támogatását. Most viszont nem tudják, konkrétan mivel is gyanúsítsák meg a leányt - mutatott rá a védőügyvéd a Novy casban megjelent interjúban.

Hanganyag: Protics János

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Mikor lesz végeredmény? Hány képviselőt küldhetünk Brüsszelbe? – minden, amit tudni kell az EP-választásról

Olaszországban csak 23 órakor zárnak majd be szavazókörök a június 9-ei európai parlamenti választáson, ezért addig egyetlen országban – így Magyarországon – sem hozzák nyilvánosságra a voksolás hivatalos eredményét. Június 6. és 9. között összesen 370 millió európai választópolgár döntheti el, hogy kik legyenek az Európai Parlament tagjai a következő öt évben.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.03. péntek, 18:00
Bakondi György
a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója, a Stratégiai Tanácsadó Testület tagja
A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A kormánydöntések nehéz öröksége feszíti a magyar gazdaságot

A külkereskedelmi egyenleg tavalyi javulását nagyjából azonos mértékben határozta meg két tényező: egyszerre estek be a 2022-es rekordszintekről az energiahordozók árai, valamint a magas infláció miatt beszakadó lakossági fogyasztás miatt csökkent az import. A kormányzat egyes intézkedései – például az ársapkák – ráadásul fenntartották a cserearány-romlás egyensúlyromboló hatását, a gazdaság középtávon meg is fizeti ennek árát magasabb államadósság és finanszírozási költségek formájában, ami végül alacsonyabb növekedési potenciállal jár együtt – derül ki az Európai Bizottság egyensúlytalansági jelentésének egyik elemzéséből.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×