eur:
394.25
usd:
370.79
bux:
0
2024. április 19. péntek Emma

A csúcsmenedzser 375 millió forintot keres - havonta

A tőzsdeárfolyamok legfrissebb alakulása ugyan aggasztó, de az elmúlt hónapok rekorderedményei nyomán jelentősen megugrott a tőzsdén jegyzett legfontosabb német bankok és vállalatok vezetőinek fizetése. Egy év leforgása alatt a menedzserek átlagosan 19 százalékkal több pénzt vittek haza, mint 2006 nyara elött.

A tőzsdén jegyzett 30 legnagyobb német cég és bank élén álló vezetők fizetése az elmúlt egy év leforgása alatt elérte az 560 millió eurót. Ez az igazgatótanácsi tagok viszonylatában 16 százalékos növekedésnek felel meg.

Az elnökök esetében az emelkedés még jelentősebb, ugyanis
már megközelíti a 20 százalékot. Ez gyakorlatilag azt jelenti, hogy az elmúlt három év során fizetésük megkétszereződött.

Igaz korábban csak találgatni lehetett a vezető menedzsereknek folyósított összegek nagyságát, azonban néhány hónap óta a részvényesek érdekvédelmi testületének nyomására a tőzsdén jegyzett legjelentősebb vállalatot és bankot irányító személy hivatalos bevételét nyilvánosságra kell hozni.

Így lehet tudni, hogy a rekordot már évek óta a Deutsche Bank élén álló svájci bankár, Josef Ackermann tartja. Õ manapság havonta közel másfél millió eurót zsebel be.

Szorosan mögötte következik a rajna-vesztfáliai elektromos művek vezetője, majd a legnagyobb német informatikai cég, az SAP elnöke következik - évi 9 millió euróval.

Ezek után szinte megmosolyogni való a Postabank vagy a Lufthansa elnöke, akiknek a múlt esztendőben be kellett érniük alig két millió euróval is - évente.

A részvényesek érdekképviseleti szerve a most közétett adatokkal kapcsolatban fonák helyzetet említett, ugyanis az átlagos dolgozóknak - nem egyszer kemény bérharc után - legfeljebb 3 százalékkal emelik a fizetését, miközben a legjobban kereső menedzserek közel 20 százalékkal kapnak többet.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 19. 06:52
×
×
×
×