eur:
389.18
usd:
363.85
bux:
68140.32
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Csúnyán leégett a leendő miniszterelnök - nézze meg Ön is!

Sem saját országa himnuszát, sem a július 21-i nemzeti ünnep okát nem tudta a leendő belga miniszterelnök. Yves Leterme-t egy televíziós társaság riportere kérdezte, ám a politikus csúnyán leszerepelt. A választásokon győztes flamand jobbközép pártvezető kedden kezdi meg a koalíciós tárgyalásokat.

A belga nemzeti öntudat hatalmas pofont kapott a hétvégén, amikor kiderült: a leendő miniszterelnök nem tudja kapásból elénekelni az ország himnuszát, ráadásul azt sem tudja, hogy mire emlékeznek a belgák a július 21-i nemzeti ünnepen.

A koalíciós tárgyalásokat kedden megkezdő Yves Leterme szombaton több más vezető politikussal közösen vett részt a belga nemzeti ünnepen, amikor egy televíziós társaság riportere megkérte, hogy énekelje el a nemzeti himnuszt.

A leendő kormányfő azonban a La Brabanconne helyett a francia himnuszt kezdte el énekelni, ami igen érzékeny hibának számít egy olyan országban, amit hagyományosan megoszt a flamand-vallon ellentét.

De nem ez volt a legrosszabb, ami a jobbközép politikussal történt szombaton, hiszen a riporter azt is megkérdezte, hogy a leendő miniszterelnök tudja-e, mit is ünnepelnek aznap. Gyorsan kiderült, hogy Yves Leterme-nek fogalma sincs.

Segítünk: Belgiumban az ország 1830-as függetlenné válásáról (a hollandoktól való elszakadásról) emlékeznek meg ekkor, és azért pontosan ezen a napon, mert 1831. július 21-én tette le uralkodói esküjét az önálló Belgium első királya, I. Lipót.

A hétvégi kínos incidens hamar felkerült az internetre, ahol több tízezer nézőt vonzott.

Tavaly egyébként Yves Leterme országos botrányt váltott ki azzal, hogy kijelentette: a 176 éves Belgium "a történelem egy balesete", amit semmi más nem tart össze, mint "a király, a futballválogatott és a sör".

Címlapról ajánljuk
Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Grád Ottó: a nagyobb árcsökkenésre a gázolajnál lehet majd számítani

Hétfőn 10 forinttal csökkentette az üzemanyagok árát a Mol, szombattól egy rendkívüli változással még tovább csökkennek az árak itthon. A Magyar Ásványolaj Szövetség főtitkára szerint ez a bejelentés új helyzetet teremt a kiskereskedelmi piacon. A változáshoz valamilyen mértékben várhatóan minden töltőállomás alkalmazkodik majd és árakat csökkent - mondta az InfoRádiónak Grád Ottó.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Kritikus szintet szakított le a forint

Kritikus szintet szakított le a forint

Ugyan a magyar piac is zárva tartott május 1-jén, de a forint érdemben erősödni tudott a vezető devizákkal szemben, az euróval szemben pedig már a kulcsfontosságúnak számító 390-es szintet is leszakította a jegyzés. Ezt követően pedig csütörtökön is folytatódik a hazai fizetőeszköz erősödése. Devizapiaci témákkal is foglalkozunk a május 16-i Portfolio Investment Day 2024 konferenciánkon, amelyen a részvétel regisztráció után ingyenes. Regisztráció és jelentkezés itt.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×