eur:
394.85
usd:
356.49
bux:
73003.59
2024. szeptember 15. vasárnap Enikő, Melitta

Megtalálták a német tábornagy legendás kincsét

Egy brit kutató azt állítja, hogy sikerült meghatároznia Erwin Rommel második világháborús német tábornagy Korzika partjai közelében elsüllyedt kincseinek helyét.

A kincs után már 15 éve kutató Terry Hodgkinson közölte: "teljesen biztos" abban, hogy az aranyat és drágaköveket szállító hajó Bastia városától kevesebb mint egy tengeri mérföldre fekszik a tenger mélyén.

A televíziós forgatókönyvíró korzikai szakértőkkel együtt kapott a francia kormánytól engedélyt a kutatásra, hogy előkerítse a hat fémládába elhelyezett 200 kilogramm aranyat és más értékeket, amelyet az SS a tunéziai zsidóktól rabolt össze 1942-43-ban.

"Biztosak vagyunk a helyben, de a legmodernebb technikára lesz szükségünk a kiemeléséhez, mivel a leforrasztott ládák minden bizonnyal távolabbra kerültek egymástól, és mélyen belesüllyedtek a homokba" - latolgatott Terry Hodgkinson.

Megtalálásuk egyetlen sikerrel kecsegtető módszere a tengerfenék "kiporszívózása", amely rengeteg időt és pénzt követel, így a vállalkozásra leselkedő legnagyobb veszély a finanszírozás hiánya.

Az SS Afrikában

A brit férfi tunéziai kutatásai segített feltárni a kincs eredetét is. Terry Hodgkinson bizonyítékai szerint a zsidók kifosztását nem Erwin Rommel, hanem Walter Rauff rendelte el. Az SS-ezredes egyebek mellett azzal vált hírhedtté, hogy ő fejlesztette ki a teherautókból kialakított mobil gázkamrákat.

Walter Rauffot a líbiai Tobruk kikötővárosának 1942-es bevétele után küldték Afrikába, hogy egy közel-keleti megsemmisítő osztagot vezessen (Tobruk bevétele után a németek számára úgy tűnt, hogy kézzelfogható közelségbe került Egyiptom, majd azon túl esetleg Palesztina meghódítása is).

A németek terveit azonban keresztülhúzta, hogy a Bernard Montgomery tábornok által vezetett brit 8. hadsereg 1942 őszén tönkreverte az Erwin Rommel irányította Afrika Hadtestet El Alameinnél.

A németek ezek után Tunéziába szorultak vissza, ahol az immár keletről és nyugatról is támadó angolszász csapatokkal szemben 1943 májusáig tartottak ki. Az evakuálás során az összerabolt értékeket az SS-nek Korzikáig sikerült eljuttatnia, itt azonban a hajót utolérte az angolszász légierő.

A kincsről és kereséséről már számos filmet készítettek, februárban egy német kutatócsapat eredménytelenül zárta munkáját.

A francia jog szerint kincsek megtalálásánál osztozik az értéken a megtaláló és az állam. Ebben az esetben valószínűleg megpróbálják majd az arany egykori tulajdonosait, illetve leszármazottait előkeríteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.16. hétfő, 18:00
Toroczkai László
a Mi Hazánk elnöke, parlamenti frakcióvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×