eur:
386.98
usd:
356.05
bux:
68088.24
2024. május 19. vasárnap Ivó, Milán

Politikusok sürgetik az olcsóbb benzint

Egyre több politikus sürgeti a német kormány közbelépését a rekordszintet elért benzinárak kordában tartására. A pünkösdi ünnepeken egy liter szuperbenzin ára megközelítheti a másfél eurót (mintegy 375 forint), amit a német autóklub elfogadhatatlannak tart.

A szabadversenyt felügyelő állami hivatal mielőbbi beavatkozását szorgalmazta a kormány idegenforgalmi biztosa, és rámutatott arra, hogy az üzemanyagárakat az átlagember számára is elérhetővé kell tenni.

Nyilatkozata utalás arra, hogy az elmúlt napokban Németországban szakadatlanul drágult a benzin és a dízel. A szuper ára már megközelíti a 1,5 eurót (mintegy 375 forint), a dízelé pedig 1,2 euró (300 forint) körül mozog.

Az ellenzéki szabaddemokraták alelnöke szerint nem zárható ki, hogy az olajtársaságok ármegegyezéssel kínálják az üzemanyagot, ezért a kormánynak mielőbb vizsgálatot kellene indítani, mivel az ünnepek előtt, valamint a nyári szabadság idején rendszeresen mértéktelenül felszökik a benzin ára.

Extraprofit

Energiaipari szakértők rámutattak arra, hogy semmi sem indokolja a drágulást, és kétségbe vonták az olajtársaságok állítását is, miszerint az Egyesült Államok váratlanul nagy mennyiségű üzemanyagot vásárol az európai piacon, ezért kerül egy hordó nyersolaj 70 dollárba.

A német autóklub szóvivője is indokolatlannak minősítette a drágulást, és emlékeztetett arra, hogy az idegenforgalom növekedésével járó időszakok, így többnapos ünnepek idején az olajtársaságok drasztikusan emelik az üzemanyagok árát, ami többlethasznot jelent számukra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

Minden bejelentés számít a gyermekek online bántalmazása elleni harcban

A szabályozás területén megindult fejlődés Európa és Magyarország számára is kiemelten fontos, csak ez teremti meg a lehetőséget a gyermekek szexuális kizsákmányolásának feltárásához, és teszi lehetővé a gyermekek védelmét az online térben – mondta Varga Árpád, az NMHH gyermekvédelmi főosztályának elemzője.

Szuperhatalmak versengenek egymással azért, ami egyre keresettebb az egész világon

Rengetegféle chipet gyártanak világszerte, amelyek még inkább kompatibilisebbek azokkal a felhasználási területekkel, ahol félvezetőket használnak – mondta az InfoRádióban a chipek jelentőségéről és egyre hangsúlyosabb szerepéről elemzést író Tasnádi Zsombor. Arról is beszélt, hogy a legmodernebb chipeket a hadiipar is beveti, rakétarendszerek vezérléséhez használják.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.21. kedd, 18:00
Rigó Csaba Balázs
a Gazdasági Versenyhivatal elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×