eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Már a testszag alapján is azonosítani tudják a tüntetőket

München belvárosában szerdán és csütörtökön ízelítőt nyújt a rendőrség a jövő héten esedékes G-8 csúcs idejére tervezett biztonsági intézkedésekből. A tagállamok bel- és igazságügy miniszterei a bajor főváros központjában üléseznek és ezt sokak szerint a karhatalmi erők főpróbának is tekintik a csúcsértekezlet előtt. Azonban a belbiztonsági intézkedések palettája még távolról sem végleges...

A német rendőrség közlése szerint erősen megnőtt a szélsőséges indíttatású bűncselekmények száma kiváltképpen Berlinben és Hamburgban az iparilag legfejlettebb hét nyugati államból és Oroszországból álló G-8 csoport jövő héten esedékes csúcsértekezlete előtt.

A konferencia helyszíne a Keleti Tenger partján fekvő egykori császári üdülőhely, Heiligendamm egyik luxusszállodája.

A térséget máris szinte hermetikusan elzárták a külvilágtól, de - mint Wolfgang Schäuble belügyminiszter Münchenből hangsúlyozta - további megelőző intézkedésre van szükség az értekezlet résztvevőinek biztonsága érdekében.

A belügyminiszter egyebek között beszámolt arról, hogy a rendőrség testszagpróbákkal rendelkezik, amelyek alapján a karhatalmi erők kutyái könnyen azonosíthatják a globalizáció-ellenes személyeket és őrizetbe vehetik a rendzavarókat.

A terv nagyarányú megütközést keltett még a kormánykoalícióban résztvevő szociáldemokraták körében is, az ellenzék pedig azt vetette a belügyminiszter szemére, hogy az egykori NDK hírhedt titkosrendőrségének módszereit alkalmazza.

A törvényhozás szociáldemokrata alelnöke szerint már az is nyomasztó, hogy a tanácskozások színhelye körül, még a tengerben is a Berlint évtizedeken át kettéválasztó falra emlékeztető magas kerítést emeltek.

A Zöldpárt egyik vezetője nyíltan rendőrállamot emlegetett. A csúcsértekezlet biztonságáról a G-8 csoport tagjainak belügy és igazságügy miniszterei szerdán és csütörtökön Münchenben hoznak konkrét döntéseket.

Míg az Attac nevű nemzetközi globalizáció-ellenes mozgalom kizárólag békés tüntetésekre szólította fel követőit, szélsőbaloldali és anarchista csoportok a legradikálisabb eszközökkel készülnek a helingendammi csúcsértekezlet megzavarására.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×