eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Ezermilliárd dollár fölé dübörgött a hadiipar

A bonni nemzetközi leszerelési intézet most közétett adatai szerint a világban aggasztó mértékben nőtt a fegyvergyártás, ami nem csupán a már több éve tartó iraki háborúra vezethető vissza. A fegyverek és hadianyag előállítására költött összegek tavaly először érték el az ezermilliárd dollárt.

Az elmúlt években elszaporodtak a fegyveres konfliktusok, ezért aggasztó mértékben nőtt a fegyvergyártás is - állapítja meg a bonni nemzetközi leszerelési intézet idei jelentése, és rámutat arra, hogy a világ össztermékének immár két és fél százalékát emészti fel a pusztításra használt eszközök előállítása.

Ennek összege tavaly már elérte a bűvös határnak tekintett ezermilliárd dollárt, ami az ezredforduló óta 25 százalékos emelkedést jelent.

A tanulmány közzétételekor az intézet igazgatója felhívta a figyelmet arra, hogy főleg az iraki háború miatt növekedett az amerikai fegyvergyártás, így szinte magától értetődő, hogy az Egyesült Államok költi a legtöbbet hadikiadásokra, amelyek összege megközelíti az 500 milliárd dollárt.

A katonai kiadások terén második helyen szerepel Kína évi 41 milliárd dollárral, utána Oroszország következik 21 milliárd dollárral.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×