eur:
396.24
usd:
359.75
bux:
71805.06
2024. szeptember 12. csütörtök Mária

Ömlik a fegyver a NATO ellenségeihez

Megerősítették brit katonai források, hogy az Afganisztánban a NATO-vezette csapatok ellen harcoló tálibok jelentős fegyverszállítmányokat kapnak, amelyek legnagyobb része valószínűleg Iránból származik.

A név nélkül nyilatkozó magas rangú brit katonai hírszerző tiszt szerint az Iráni Forradalmi Gárda sokezer fegyverrel és nagy mennyiségű hadianyaggal támogatja a tálibokat.

Az Afganisztánban mintegy 6 ezer katonát állomásoztató briteket leginkább a szovjet gyártmányú Sztrela-2-es ("Nyíl") vállról indítható légvédelmi rakéták nyugtalanítják.

A NATO-ban SA-7 Grail ("Grál") néven ismert, infravörös és hőkereső irányítórendszerrel felszerelt eszközök ugyan nem számítanak igazán korszerű fegyvereknek, de kiválóan alkalmasak helikopterek megsemmisítésére.

Márpedig, a finoman szólva is kezdetleges afganisztáni útviszonyok és a kevés repülőtér miatt a szövetséges hadseregek sokszor a helikopteres szállításra vannak utalva, a harcban pedig a csatahelikopterek támogatását igénylik.

A szövetségesek reménye az lehet, hogy a tálibokat még nem képezték ki a fegyver használatára, hétfőn például egy amerikai F-18-as vadászbombázóra indítottak egy rakétát - egy sugárhajtású gépet szinte csak véletlenül lehet eltalálni ezzel a légvédelmi rakétával.

Bőkező támogatás

A brit hírszerzés szerint Irán a légvédelmi rakétákon kívül robbanóanyagokat, harckocsi elleni aknákat, Kalasnyikov gépkarabélyokat, RPG-ket és géppuskákat szállít a táliboknak.

A brit hadsereg illetékesei azt is megjegyzik, hogy tavaly óta jelentősen erősödött a tálibok harci tevékenysége, amit csak folyamatos fegyverutánpótlással lehet fenntartani.

A hírszerzők úgyvélik: a fegyverek származhatnak közvetlenül Iránból, vagy átmehetnek közvetítő szervezeteken; a gyengén őrzött határszakaszokon teherautókkal vagy szamarakkal viszik át, majd szállítják tovább az országba.

Becslések szerint a tálibok évente mintegy 40 milliárd forintnak megfelelő összeget költenek fegyverkezésre, ennek nagyobb része a közel-keleti államokból származó támogatás, kisebb része pedig a heroinkereskedelemből folyik be.

Az irániak valószínűleg nemcsak hadianyagot szállítanak, hanem képzik is a tálibokat, megtanítják őket például arra, hogyan lehet régi taposóaknákból útszéli robbanószerkezeteket készíteni.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.12. csütörtök, 18:00
Hiller István
a Magyar Szocialista Párt országgyűlési képviselője, a párt választmányi elnöke
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×