eur:
390.92
usd:
366.1
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

Szívfájdító videó a magányos kis gyilkos bálnáról

Vérző újszülött gyilkos bálnát találtak egy mexikói strand közelében. Azóta folyik a vita arról, mi legyen az állat sorsa. Mexikóban nincs a számára elég nagy medence - vagyis elpusztul. Minden valószínűség szerint ez lesz a sorsa akkor is, ha szabadon engedik. A San Diego-i Sea World boldogan befogadná, de ezt a környezetvédők minden eszközzel meg akarják akadályozni.

Áprilisban fedezték fel az újszülött orkát a strand közelében, a mexikói szakértők azóta gondozzák az állatot: 24 órán keresztül egy csövön át szoptatják.

Pascuala már egy hónapos, a súlya elérte a 403 kilót, és az állapota is szépen javul - csak azt nem tudni, mi lesz vele, ha túléli a megpróbáltatásokat.

Nincs hely a számára Mexikóban

Az őt gondozó akvárium tulajdonosai át akarják Pascualát szállítani a San Diego-i delfináriumba. Erre azért van szükség, mert Mexikóban nincs akkora medence, amelyben egy felnőtt orka kényelmesen élhet.

Azt pedig szerintük Pascuala nem élné túl, ha szabadon engednék. Belepusztulna abba is, ha kicsi medencében tartanák fogva.

Sajnálják, ha elpusztul, de élni nem engedik


Környezetvédők azonban azzal érvelnek, hogy ha az orkát átadják az Egyesült Államoknak, ez precedenst teremthet, és arra késztetheti a vadorzókat, hogy az eddiginél is több gyilkos bálnát fogjanak ki, és adjanak el a delfináriumoknak.

"Sajnálnánk, ha az állat elpusztulna, de nem teremthetünk ilyen precedenst" - nyilatkozta a Greenpeace környezetvédő szervezet mexikói képviselője, Alejandro Olivera.

Hét fajtestvére várja

Egyelőre a mexikói környezetvédelmi hivatal sem engedélyezte Pascuala átszállítását San Diego-ba, azzal az indokkal, hogy vadállatot nem szabad az országból kivinni.

Az amerikaiak pedig boldogan befogadnák a kis orkát, ahol társasága is lenne; hét másik gyilkos bálna él a Sea World akváriumában. Az orkákat egy 26,5 millió literes medencében tartják, ők pedig rendszeresen szórakoztatják produkcióikkal a nézőket.Pascuala mit sem tud az ország közvéleményét megosztó vitáról, egész nap a pótmamáival úszkál és játszik.

Özönlenek a látogatók a mexikói akváriumhoz, hogy láthassák a kis orkát. Az akvárium külön honlapot is létrehozott, amelyen figyelemmel követhető, ahogy Pascuala szopik, úszóleckéket vesz, és játszani próbál a medencében élő delfinekkel.

Ha a Mexikóiak nem engedik Pascualát az Egyesült Államokba, akkor szabadon kell őt engedni. Mivel azonban emberek nevelték, és kézből etették, szakértők szerint nagyon nehéz lesz visszavadítani.

Az országot egyébként nem most osztja meg először egy gyilkos bálna sorsa. Az 1993-ban forgatott "Szabadítsátok ki Willy-t" című filmet valós történet alapján forgatták.


Keikót a mexikóvárosi vidámparkban tartották fogva. A film világsiker lett, és a nemzetközi közvélemény nyomására Keikót előbb átszállították egy jóval nagyobb medencével rendelkező oregoni parkba, majd 2002-ben szabadon engedték. Visszavadításáról dokumentumfilmet is forgattak.

Keiko azonban nem tudott elszakadni az emberektől, és egy évvel szabadon engedése után tüdőgyulladásban elpusztult.

Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Záporoznak a fontos adatok - Ütik a tőzsdéket

Európában a Volkswagen kedvezőtlen számait követően az autógyártók vezették az esést, ezt követően pedig az amerikai tőzsdék is egyre nagyobb mínuszban vannak a vártnál kedvezőbb béradatok publikálását követően. A befektetők eközben már a piaczárást követő gyorsjelentésekre is figyelnek a holnapi kamatdöntés előtt: az Amazon, az MAD, és a Supermicro egyaránt a keddi zárást követően teszi közzé legfrissebb számait.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×