eur:
391.25
usd:
366.52
bux:
68142.02
2024. április 30. kedd Katalin, Kitti

A vallások közötti megbékélésért dolgozhat a volt kormányfő

A hamarosan távozó brit miniszterelnök, Tony Blair, akiről közismert, hogy hívő protestáns, kormányfői posztjától megválva arra készül, hogy áttér a katolikus vallásra. Ami pedig napi elfoglaltságát illeti, felekezetközi alapítványt kíván felállítani, hogy békét teremtsen keresztények, zsidók és mohamedánok között.

Tony Blair minden vasárnap istentiszteleten vesz részt, vagy a családjával, vagy - ha távol van Londontól - egyedül.

Õ maga anglikán vallású protestáns, de a felesége és négy gyermeke katolikus. Már régebben készül arra, hogy áttérjen a katolikus hitre.

Ezt eddig több okból halogatta. Szerepet játszott a halasztásban az ír helyzet is, az északírek nem vették volna jó néven a miniszterelnök áttérését a katolikus vallásra, és az is, hogy a brit kormányfőnek kötelességei vannak az anglikán egyház felé, ő nevezi ki például a püspököket.

Mihez kezd majd?


Amint bizonyossá vált, hogy Tony Blair a rekordot döntő tíz év után átadja a kormányfői posztot, mégpedig most már nem kétséges, hogy az eddigi pénzügyminiszternek, Gordon Brownnak, megkezdődtek a találgatások a jövőjéről.

Mivel képviselői tisztét is feladja, kerületében időközi választást kell kiírni, Blairnek lesz ideje bármivel foglalkozni.

Hallottunk arról, hogy esetleg dollármilliókat jövedelmező előadókörutakra indul, és arról is, hogy valamelyik nagy nemzetközi szervezet, például a Világbank elnöke lesz.Vallásközi párbeszéd

Újabban viszont egyre több szó esik arról, hogy londoni központú felekezetközi alapítványt hoz létre a keresztények, zsidók és mohamedánok közötti megbékélés érdekében. Tavaly XVI. Benedek pápával is beszélt erről.

Sokan nem tudják, hogy ez a három nagy vallás egyaránt Ábrahámhoz vezeti vissza az eredetét, még akkor is, ha a mohamedánok Ábrahámot Ibrahimnak nevezik. Mindhárom vallás szerint Isten teremtette a világot hat nap alatt, az első emberpár pedig Ádám és Éva volt.

Készül rá

Tony Blair az alapítvány terveiről konzultációkat kezdett. Tárgyalt többek közt Sir Sigmund Sternberggel, a három felekezetet összefogó fórum elnökével.

Ez a jómódú, idős üzletember, aki tizennyolc éves korában Sternberg Zsigmondként érkezett Angliába, évek óta fáradozik a keresztény-zsidó-mohamedán megbékélés létrehozásán, és az egyetlen személy, aki ezért a munkájáért egyaránt kapott pápai és brit lovagi címet.

Õ mutatott rá, hogy a három felekezet közötti béke megteremtésén kevesen dolgoznak a világban, tehát igen nagy jelentősége lehet Tony Blair alapítványának, amelynek a működéséhez a nagytőkét is megnyerheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×