eur:
392.27
usd:
366.85
bux:
67039.3
2024. április 27. szombat Zita

Az izraeli kormányfő nem meneszti "lázadó" helyettesét

Ehud Olmert izraeli kormányfő úgy döntött, nem meneszti "lázadó" helyettesét és külügyminiszterét, Cipi Livnit, s továbbra is együttműködik vele, dacára annak, hogy Livni a héten lemondásra szólította fel őt.

A kettejük vasárnapi megbeszélése után kiadott miniszterelnöki hivatali közlemény szerint a felek "megállapodtak abban, hogy folytatják együttműködésüket az Ehud Olmert vezette kormány tagjaiként".

A hivatal közleményében az olvasható, hogy a vasárnapi kabinetülés után tartott rövid találkozón diplomáciai kérdésekkel és nem személyes nézeteltérésekkel foglalkoztak.

"Izrael állam nemzetközi kapcsolatai egyértelműen nem személyes ügyek számomra vagy a miniszterelnök számára. Ezért vagyok a kormányban" - mondta újságíróknak Livni még a találkozó előtt.

A miniszterelnök-helyettes, külügyminiszter azt követően szólította fel lemondásra Olmertet, hogy a tavaly nyári libanoni háborúban elkövetett hibákat vizsgáló bizottság súlyosan elmarasztalta a kormányfőt.

Olmertnek eddig sikerült kivédenie Livni és mások menesztési kezdeményezéseit, de számos megfigyelő szerint a miniszterelnök ezzel csak időleges haladékot kapott. A kormány fő koalíciós partnere, a baloldali Munkáspárt a kilépést fontolgatja, ami idő előtti választásokat idézhetne elő.

Livni, bár a hét elején nyilvánosan szorgalmazta, hogy a kormányfő távozzon, annak elutasítása után nem lépett ki a kabinetből. Emiatt törvényhozók és elemzők is élesen bírálták.

Címlapról ajánljuk

Versenyfutás az idővel: hat napja semmi nyoma az eltűnt autista német kisfiúnak

A hét eleje a különböző mentőszolgálatok több száz tagja keresi a hétfő este az alsó--szászországi Bremervördében eltűnt hatéves kisfiút. A rendkívüli erőkkel l folyó kutatást nehezíti, hogy a hatéves Arian autista. Ez az oka annak, hogy a felkutatására a hatóságok a legkülönbözőbb eszközöket vetik be, és az autizmus szakértőivel is konzultálnak. Szombat délutánig azonban még semmi eredmény nélkül, de nem adták fel a reményt.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.04.29. hétfő, 18:00
Csányi Sándor
az OTP Bank elnök-vezérigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
2024. április 27. 20:28
×
×
×
×