eur:
390.16
usd:
364.17
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Továbbra is ellentmondásos a Malina Hedvig-ügy

Hamis tanúzás gyanúja miatt napokon belül vádat emelnek Malina Hedvig ellen - jelezte Dobroslav Trnka, Szlovákia legfőbb ügyésze. A nyitrai magyar egyetemistát tavaly augusztusban, saját állítása szerint két ismeretlen bőrfejű azért verte meg, mert a mobiltelefonján magyarul beszélt.

Az egyik szlovák gazdasági napilapnak nyilatkozó főügyész megerősítette: az illetékes kerületi ügyésztől származó hivatalos értesülése szerint a Malina Hedvig ügyvédjének ügyészségi panasza nyomán lefolytatott nyomozás, az összehasonlító szakértői vizsgálatokra alapozott bizonyítási eljárás befejeződött, ezért azt feltételezi, hogy a diáklány elleni vádemelés az elkövetkezendő napokban megtörténik.

A legfőbb ügyész jelezte: Malina Hedviget most hamis tanúvallomás vádjával idézhetik bíróság elé. A rendőrség kitart korábbi állítása mellett, hogy a lány az egész ügyet csak kitalálta, ám, hogy milyen indítékból, azt egyelőre nem lehet tudni.

A nyitrai magyar egyetemista ügyében lefolyt első nyomozás megállapításait, a sértett állításait cáfolni hivatott információkat annak idején maga Robert Fico kormányfő nemzetközi sajtótájékoztatón jelentette be.

Ezek szerint a kérdéses napon a lány senkivel nem beszélt telefonon, és az írásszakértői vizsgálat is azt állapította meg, hogy a blúzán talált magyarellenes feliratot maga Malina Hedvig irta. A diáklány azonban továbbra is kitart eredeti állítása mellett.

A lap emlékeztet arra, hogy a rendőrség nem tett eleget az ügyvéd, Roman Kvasnica kérésének, aki a vizsgálat során felhasznált tárgyi bizonyítékokat szerette volna dokumentálni és szakértőkkel véleményeztetni.

Malina Hedvig ügyvédje később a rendőrségi és az ügyészségi eljárás jogszerűségét bírálva az alkotmánybírósághoz fordult. Roman Kvasnica, tavaly szeptemberben 22 oldalas panaszt nyújtott be a pozsonyi ügyészséghez. Ebben kifogást emelt a nyomozás leállítása és a rendőri bánásmód ellen. A testület azonban elutasította panaszát.

A sajtóban időközben több olyan írás is megjelent, amely megkérdőjelezte a rendőrségi eljárást, a közszolgálati televízió egyik oknyomozó riportműsora pedig számos, máig megválaszolatlan kérdést vetett fel.

A nyitrai magyar diáklány hamis tanúvallomásának gyanújával kapcsolatos vizsgálat egy máig ismeretlen pozsonyi személy feljelentése nyomán, még tavaly novemberben kezdődött. Az indítványozó kilétét, a rendőrség azóta sem fedte fel.

Ha Malina Hedviget a bíróság bűnösnek találja, hamis tanúskodás miatt öt év szabadságvesztésre ítélheti.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×