eur:
389.49
usd:
363.47
bux:
0
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Szlovákia aprópénzre váltaná az eurót

A 2009-es euróbevezetésre készülő Szlovákia azt szeretné, ha 1 és 2 eurós bankjegyeket is kibocsátanának a jövőben. Az Európai Központi Bank egyelőre nem tartja reálisnak a kérést.

Robert Fico kormányfő nemrég Németországban találkozott az Európai Központi Bank elnökével, akivel megvitatta az európai pénznem szlovákiai bevezetésével kapcsolatos előkészületeket is. Fico felvetette annak igényét, hogy hozzanak forgalomba kisebb értékű, egy illetve két eurós bankjegyeket is.

A szlovák miniszterelnök a többi mellett azzal érvelt, hogy a bankjegyek erősebben kifejezik a pénz értékét, mint az érmék. Ennek, szerinte főleg pszichológiai okai vannak.

Szlovákiában például az 1 eurós érme a 20 és 50 koronás bankókat fogja helyettesíteni, ami azt az érzetet keltheti az emberekben, hogy kevesebb pénzük van - vélekedett Fico. Szerinte hasonló tapasztalatokkal rendelkezik Szlovénia is, mely az újonnan csatlakozott uniós országok közül az idén elsőként vezette be az eurót.

Úgy tudni azonban, hogy a ljubljanai kormány nem szorgalmazza az alacsony értékű európai papírpénz bevezetését.

Az 1 és 2 eurós bankjegyek bevezetésének lehetőségét Görögország és Olaszország nyomására az EU pénzügyminiszterei legutóbb 2004 novemberében vitatták meg az Európai Központi Bank kormányzótanácsával. A bank álláspontja szerint azonban az alacsony névértékű bankók bevezetése igen költséges lenne.

Az EKB szóvivője a bank internetes honlapján a többi közt azzal utasította el a mostani szlovák felvetést, hogy nemrég - a magas költségekre hivatkozva - az Egyesült Államokban is úgy döntöttek: befejezik az 1 dolláros bankjegyek nyomtatását.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×