eur:
388.97
usd:
363.35
bux:
68165.67
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

Nőtt Nicolas Sarkozy támogatottsága

Néhány százalékkal növelte előnyét a francia elnökválasztás jobbközép jelöltje, Nicolas Sarkozy a szocialista Segolene Royallal szemben. A legfrissebb közvélemény-kutatások szerint a választók 54,5 százaléka szavazna a konzervatív jelöltre.

Egy csütörtökön elvégzett közvélemény-kutatás szerint a francia választók 54,5 százaléka választaná a jobbközép jelöltjét, Nicolas Sarkozyt Franciaország következő köztársasági elnökének - írja a távirati iroda.

Ezzel a korábbi négyről kilenc százalékosra növelte előnyét a konzervatív jelölt a szocialista Segolene Royallal szemben. A megkérdezett ezer fő 84 százaléka biztos volt döntésében, 14 százalékuk pedig azt mondta, hogy vasárnapig, az elnökválasztás második fordulójáig még megváltoztathatja döntését.

Azoknak, akik az első fordulóban a centrista Francois Bayrou-ra szavaztak, a második fordulóban 40 százalékuk támogatná Sarkozyt és 35 százalékuk Royalt, míg 25 százalékuknak nem volt véleménye.

Így az első fordulóban több mint 18 százalékos támogatottságú centrista jelölt szavazói a korábbi várakozásokkal ellentétben mégsem módosítják jelentősen a második forduló eredményét.

Semmi újdonság a vitában

A Sarkozy és Royal közötti, szerda esti televíziós vitában egyébként, bár felvetődtek szociális kérdések, a 35 órás munkahét és a török EU-csatlakozás ügye, nem hangzott el új információ Thomas Schreiber, magyar származású francia politológus szerint.

"Ismerték a másik fél valamennyi érvét és ellenérvét, tehát süketek párbeszéde volt, eléggé élvezetes formában, mert a francia nyelv gazdagsága rengeteg lehetőséget adott arra, hogy beolvassanak egymásnak gyalázkodás nélkül" - mondta Thomas Schreiber.

A két jelölt elemzők által is elismert legnagyobb erénye a vitában az volt, hogy egyikük sem sétált bele a másik csapdájába. Royal a várakozásokkal szemben keményen támadta Sarkozyt, aki ennek ellenére nem vesztette el a fejét.

A két jelölt közötti különbség többször módosult a kampány során és az elnökválasztás első fordulója után, de Sarkozy mindig megtartotta néhány százalékos előnyét, így a megfigyelők többsége szerint várhatóan a jobbközép jelöltje nyeri a vasárnapi második fordulót is.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
Rángatják a tőzsdéket

Rángatják a tőzsdéket

A reggeli órákban Ázsiában többnyire pozitív hangulat jellemezte a kereskedést, ezt követően pedig Európában vegyes hangulatban indult a kereskedés. Ami a gazdasági eseményeket illeti, idehaza a külkereskedelmi adat második becslése érkezett, Amerikában pedig a gyáripari megrendelések és elbocsátások alakulására lesz érdemes figyelni. Emellett pedig a zárás után érkezik az Apple első negyedéves gyorsjelentése is.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×