eur:
389.18
usd:
363.32
bux:
68110.72
2024. május 2. csütörtök Zsigmond

A terhességmegszakítás kérdésében megosztottak a konzervatívok

Az iraki szerepvállalás, az abortusz és az adócsökkentés volt a fő témája az amerikai republikánus párt pénteki elnökjelölti vitájának. A tíz jelölt a legtöbb kérdésben egyetértett, a terhességmegszakítás, valamint Oszama bin Laden elfogása ügyében azonban parázs vita alakult ki.

Nem tanácsolta az Irakban állomásozó amerikai katonák gyors hazahívását az amerikai republikánus párt elnökjelölti posztjáért kampányoló tíz politikus.

A képviselők és szenátorok az első nyilvános vitában lényegében ezzel üzentek a demokratáknak, akik a múlt héten tartották debütáló vitájukat, amelyben az ellenzéki jelöltek a katonák hazahívását sürgették.

A közvélemény-kutatási adatok szerint a jelöltek közül három magasan kiemelkedik.

John McCain arizonai szenátor a csapatkivonás lehetséges következményeivel érvelt. Szerinte az amerikaiak visszavonulása óriási káoszt okozna a térségben.

Esélyesnek tartják a republikánusok elnökjelöltjének Massachussets állam korábbi kormányzóját is.

A mormon vallású Mitt Romney már óvatosabban fogalmazott Irakkal összefüggésben. Azt mondta: ő is haza akarja hívni a csapatokat - amilyen gyorsan csak lehet -, az azonnali kivonás azonban szörnyű következményekkel járna.

A harmadik jelölt, aki esélyes lehet arra, hogy a jövőre esedékes elnökválasztáson a republikánusok színeiben induljon, Rudy Giuliani, aki a szeptember 11-ei támadások idején New York polgármestere volt.

A politikus is Irakban tartaná a katonákat, az abortusz kérdésében viszont egyedüliként szembe ment a többi jelölttel.

Az amerikai legfelsőbb bíróság 1973-ben engedélyezte a terhesség-megszakítást, a republikánus politikusok azonban évek óta a tiltás mellett érvelnek.

Giuliani ezzel szemben azt mondta: bár nem híve az abortusznak, sokkal inkább az örökbeadást támogatja, de tiszteletben tartja a nők jogát arra, hogy eldöntsék, megtartják-e a gyermeküket vagy sem.

A legvérmesebb elemzők is úgy vélik, hogy hármójuk közül választja majd ki a párt elnökjelöltjét.

A népszerűségi listákat Rudy Giuliani vezeti, előválasztásokat ugyanakkor csak néhány államban tartanak, ezekben viszont John McCain az erősebb, ő ebből kovácsolhat előnyt.

Szakértők azonban Mitt Romneyval is komolyan számolnak, a mormon politikus ugyanis jóval több pénzből gazdálkodhat, mint riválisai, támogatóinak a száma pedig folyamatosan nő.

A republikánusok februárban döntenek arról, hogy kit indítanak a jövő év végi választáson.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

Elindultak az ellenőrzések az egészségügyben: mást várnak a háziorvosok, és mást a kamara

A háziorvosok kollegiális vezetője, Békássy Szabolcs azt mondta az InfoRádióban, hogy a Belügyminisztérium által nemrég elrendelt ellenőrzések célja hosszú távon nem a bírságolás, hanem egy átfogó kép kialakítása az egészségügyi ellátórendszer humánerőforrás helyzetéről. A Magyar Orvosi Kamara főtitkára pedig arról beszélt, hogy főként financiális okai lehetnek a nem megfelelő hatékonyságú kórházi munkavégzésnek.

Továbbra is az InfoRádió szólhat a Budapest 88,1 MHz-es frekvencián

Egyedüli pályázóként az InfoRádió Kft. nyerte meg a Nemzeti Média- és Hírközlési Hatóság Médiatanácsa (NMHH) által a Budapest 88,1 MHz-es frekvencia használatára kiírt rádiós pályázatot, így a médiaszolgáltató szeptember 1-je után is folytathatja működését – közölte a hatóság.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.02. csütörtök, 18:00
Könnyid László
a Magyar Turisztikai Ügynökség főigazgatója
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×