eur:
396.6
usd:
359.93
bux:
71911.16
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Csökken a különbség a francia elnökjelöltek között

A legutóbbi felmérések szerint csökkent a különbség a francia elnökválasztás második fordulójába jutott két jelölt támogatottsága között. Az első forduló centrista szavazóinak többsége ma Ségolene Royalra, a szocialista jelöltre adná le a voksát.

Míg vasárnap, az elnökválasztás első fordulójának napján a választók 54 százaléka gondolta úgy, hogy a jobbközép jelöltjét, Nicolas Sarkozyt akarja Franciaország új államfőjeként látni, a legfrissebb közvélemény-kutatások szerint mára már csak 51 százalékuk vélekedik így. 49 százalékuk pedig a szocialista Ségolene Royalra szavazna.

Az elmúlt két hónap felmérései alapján fokozatosan csökkent a különbség a két jelölt között. Az első fordulóban a szavazatok 18,54 százalékával harmadik helyen végzett centrista Francois Bayrou szavazóinak csupán negyede támogatná Sarkozyt, ha ma lenne a választás.

Ezzel szemben 46 százalékuk Royalra voksolna, 29 százalékuk pedig még nem döntött.

Francois Bayrou viszont szerdán bejelentette: nem ad semmilyen útbaigazítást a második fordulóra, valamint "Demokrata Párt" néven új pártot alapít.

Márton Dávid külpolitikai szakértő szerint nehéz megbecsülni, hogy a centrista szavazók közül mennyien mennek el a második fordulóban szavazni. Várhatóan kisebb lesz a részvétel, és ez inkább a jobboldalnak kedvez.

Francia lapértesülések szerint egyébként Sarkozy hétfőn este felhívta a centrista jelöltet, aki nem vette fel a telefont. A konzervatív jelölt ezt elismerte, de mint mondta, csak gratulálni akart Bayrou első fordulóban elért eredményéhez.

Címlapról ajánljuk
Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

Rajnai Gergely: új politikai kommunikációról árulkodik a kötcsei beszéd

A Méltányosság Politikaelemző Központ vezető elemzője szerint Orbán Viktor kötcsei beszéde arról tanúskodik, hogy a kormányoldal új tónusra áll át a június 9-ei választások eredményére reagálva. Rajnai Gergely úgy látja, hogy a kormányfő megpróbál bűnbakot képezni Matolcsy György jegybankelnökből.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×