eur:
397.61
usd:
360.12
bux:
72228.61
2024. szeptember 10. kedd Hunor, Nikolett

Oroszország búcsúzik első elnökétől

Orosz polgárok ezrei búcsúztak a moszkvai Megváltó Krisztus székesegyházban első elnöküktől. Borisz Jelcin ravatala előtt kedden este fél kilométeresre nyúlt a sor.

A búcsúzók lassan haladtak el, óránként mintegy ötszázan a 76 évesen elhunyt Borisz Jelcin orosz zászlóval félig letakart, díszőrség vigyázta, nyitott ravatala közelében, korlátfolyosón, gyászszertartás közepette, külön asztalokon helyezve el virágaikat. Egész éjjel, sőt szerda délelőtt is járulhatnak még az emberek a katedrálisba.

Röviddel szerda dél után azonban már a külföldi méltóságok róhatják le kegyeletüket a székesegyházban Borisz Jelcin előtt, akinek földi maradványait egy kora délutáni végső búcsúszertartás után a Novogyevicsi kolostor melletti sírkertben helyezik örök nyugalomra.

A temetésre az orosz fővárosba várják a világ számos vezető politikusát, köztük Bill Clinton és George Bush volt amerikai elnököket, Horst Köhler német államfőt, Olaszországból Giulio Andreotti örökös szenátort, Philippe Douste-Blazy francia külügyminisztert, Lech Walesa volt lengyel elnököt és a balti országok néhány jelenlegi és volt államfőjét.

Magyarország nevében a temetésen Medgyessy Péter volt kormányfő vesz részt.

Jelcint Mihail Gorbacsov volt szovjet elnök elhunyt felesége, Raisza Gorbacsova és a néhai Alekszandr Lebegy tábornok közelében hantolják el a Novogyevicsi temetőben, ahol sok híres orosz művész és kiemelkedő értelmiségi mellett Nyikita Hruscsov, a hatalmától 1964-ben megfosztott, ingadozó reformer szovjet vezető is nyugszik.

Címlapról ajánljuk

Ilyen Budapestet szeretne Karácsony Gergely - terveiről nyilatkozott a főpolgármester

Otthonosabb, zöldebb és szolidárisabb Budapestet szeretne az október 1-jén kezdődő új főpolgármesteri ciklusában Karácsony Gergely. A városvezető az InfoRádióban a paralimpikonok budapesti fogadásán arról is beszélt, hogy egy olimpiai és paralimpiai rendezést össze lehetne kötni a főváros teljes akadálymentesítésével 2036-ra.
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.09.10. kedd, 18:00
Sayfo Omar
a Migrációkutató Intézet kutatásvezetője
Hatalmas támadás érte Moszkvát, lehengerlő offenzíva zajlik Vuhledárnál - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Hatalmas támadás érte Moszkvát, lehengerlő offenzíva zajlik Vuhledárnál - Híreink az orosz-ukrán háborúról kedden

Ma hajnalban jelentős dróntámadás indult Oroszország fővárosa, Moszkva ellen, a légvédelem 14 ukrán robotgép lelövését jelentette. A régióban legalább egy lakóház lángra kapott és három repteret is lezártak az orosz hatóságok. Közben az orosz hadsereg jelentős offenzívát folytat a donyecki Vuhledár térségében, a kisváros térségében több települést is elfoglaltak az elmúlt napokban, a cél a megerősített védelmű ukrán városka bekebelezése. Cikkünk folyamatosan frissül az orosz-ukrán háború keddi eseményeivel.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×