eur:
388.64
usd:
360.9
bux:
68568.49
2024. május 7. kedd Gizella

Kihalás fenyegeti a koalákat

Kihalás fenyegeti a koalákat - jelentette be az Ausztrál Koala Alapítvány elnöke. Az ausztrál lapok arról cikkeznek, hogy az országban száz éve pusztított ekkora szárazság, mint a mostani, és rontják a koalák túlélési esélyeit a bozóttüzek, az útépítések és a beltenyészet is.

Hét szűk esztendő. Elképzelhető, hogy mindössze ennyi idejük maradt az Ausztráliában élő koaláknak, mielőtt végleg eltűnnek a Föld színéről.

A naponta 20 órát is alvó kis jószágok élettere ugyanis radikálisan csökkent az elmúlt években, és a legoptimistább becslések szerint is legfeljebb kétszázezertől egymillióig terjedhet a számuk.

Az ausztráliai Queenslandban már a veszélyeztetett fajok közé kellett sorolni a koalákat - jelentette be az Ausztrál Koala Alapítvány elnöke.

Deborah Tabart emlékeztetett arra, hogy az elmúlt hónapokban - amikor is kontinensnyi országban nyár volt - egymillió hektárt égettek fel a bozóttüzek, és több ezerre becsülik az elpusztult koalák számát is.

Ausztráliában száz éve nem volt az ideihez hasonló aszály, a hatóságok több államban egy teljes évre megtiltották a locsolást.

Egy másik veszély, amely koalákat fenyegeti a populációt érintő beltenyészet. Ez fejlődési rendellenességekhez vezetett, azután, hogy egyszer már csaknem kiirtották az állatokat.

A közfelháborodást a kevés túlélő példány erőltetett tenyésztése követte, ami később gombabetegséghez és nemi szervi rendellenességekhez, majd végső soron a koalák termékenységének csökkenéséhez vezetett.

Eközben az újonnan épülő házak miatt egyre több eukaliptusz fát is kivágnak, ami miatt kevesebb táplálék áll a koalák rendelkezésére. Ha mindez nem volna elég, a kutyák is gyakran megkóstolják a kertekbe tévedő koalákat - írja az ausztrál Cosmos Magazin.

Az ausztrál biológusok szerint 40-50 évre lenne szükség, hogy a közelmúlt bozóttüzeinek, szárazságának és építkezéseinek negatív hatásait a koalák természetes szaporodása ellensúlyozza, de a jelen tendenciák mellett erre semmi esély.

És ami még rosszabb: Ausztráliában úgy tartják, hogy a koala amolyan zászlóshajó faj, ha kipusztul, akkor várhatóan hasonló sors vár Ausztrália többi 5-7 kilogrammos emblematikus állatfajára, például a törpekengurura és a bandikutra.

KAPCSOLÓDÓ HANG
Címlapról ajánljuk
VIDEÓ
inforadio
ARÉNA
2024.05.07. kedd, 18:00
Resperger István ezredes
a Magyar Agrár-és Élettudományi Egyetem Szent-István Biztonságkutató Központ igazgatója
Nagyot ralizott az OTP!

Nagyot ralizott az OTP!

Ázsiában felemás hangulatban telt a kereskedés hétfő reggel, ezt követően Európában a múlt heti esés után szép pluszban zártak a tőzsdék, és Amerikában is az emelkedésé volt a főszerep. A hét első napján idehaza a külkereskedelmi adatokra volt érdemes figyelni, külföldön pedig nem várható nagyobb piacmozgató esemény. A magyar tőzsdén is kedvező hangulatban telt a kereskedés, elsősorban az OTP-nek köszönhetően.

EZT OLVASTA MÁR?
×
×
×
×
×